Tips Membeli Pam Susu Supaya Payudara Tidak Cedera

 
Apabila anda memilih untuk membeli pam susu yang sesuai dengan payudara anda agar penggunaannya tidak akan mendatangkan kecederaan pada puting dan membantu payudara dikosongkan dengan lebih efektif. Bagi Ibu yang berkerjaya, pam susu adalah sangat membantu. Sekarang terrdapat pelbagai jenis pam susu dan membuatkan para ibu sukar untuk memilih pam susu yang sesuai untuk kegunaan mereka. Untuk ibu berkerjaya yang jadualnya agak
limited penggunaan pam elektrik yang boleh dicas adalah disyorkan. Diantara ciri-ciri pemilihan pam susu yang harus diberi perhatian kepada para ibu-ibu untuk membeli adalah:
 
❣️?. ??????????
Pam susu jenis automatik elektrik mempunyai fungsi auto-cycle atau cycle yang boleh dikawal dimana ia adalah lebih selesa untuk digunakan. Pam susu berjenis ini membolehkan anda mengawal sedutan dan cycle dengan menggunakan butang khas mengikut keselesaan sendiri. Namun begitu terdapat juga pam jenis yang lebih canggih berupaya untuk menukarkan fasa rangsangan untuk merangsang pancutan refleks (let down/milk ejection reflex) dimana anda boleh menukar mod pemerahan selepas pancutan refleks tercapai.
 
❣️?. ????????????
Pemilihan pam susu yang mempunyai ciri hisapan bayi iaitu sekurang-kurangnya 25 hisapan dalam seminit atau kekuatan hisapan berkadar 200-240 mmHg. Pam susu yang paling berkesan akan mengeluarkan susu dengan baik dan secara
langsung merangsangkan penghasilan susu. Ternyata pam susu yang mempunyai auto-cycle adalah terbukti lebih berkesan berbanding pam yang memerlukan anda sebarang butang untuk melepaskan hisapan.
 
❣️?. ???? ????????
Terdapat dua jenis pam susu yang dipasaran berkemampuan untuk mengepam dengan cara seperti berikut :
 
a) ??????? ?????? : Pam jenis ini hanya mampu memerah susu secara sebelah payudara sahaja dan masa yang diambil untuk mengepam juga agak lama. Pam jenis ini sesuai digunakan secara sambilan yang mengepam satu atau dua kali sehari.
 
b) ?????-??? : Pam jenis ini adalah lebih berkesan untuk kegunaan setiap hari kerana ia dapat membantu merangsangkan kedua-dua belah payudara untuk penghasilan susu yang lebih baik. Pam jenis ini amat disyorkan kepada ibu yang berkerjaya.
 
❣️?. ????? ??? ????
Pam susu elektrik yang berkualiti biasanya lebih mahal dan kosnya diatara RM350-RM2000 namun ia bergantung kepada jenis dan jenamanya. Manakala harga pam manual yang berkualiti adalah di dalam lingkungan RM250 – RM300.
 
??Punca kecederaan pada payudara adalag disebabkan oleh penyalahgunaan pam. Ramai yang berpendapat jika lagi kuat hisapan pam adalah lebih baik, ini tidak benar sama sekali. Oleh itu, elakkan dari menggunakan sedutan paling maksima apabila menggunakan pam susu. Dengan cara menggunakan pam susu ini dapat menjimatkan kos yang ditanggung selain daripada membeli susu formula. Pemilihan pam susu dikedai mungkin banyak dan mengelirukan dan perlu mendapatkan kaunselor atau pakar laktasi untuk maklumat lanjut. Walaubagaimanapun anda perlu juga mempelajari teknik memerah susu menggunakan tangan kerana ia sangat berguna jika pam susu elektrik anda tidak dapat berfungsi dengan baik dan kaedah ini adalah efektif dalam merangsang pancutan refleks sebelum dan selepas memerah. ☺️☺️☺️Semoga info ini memberi manfaat kepada ibu-ibu diluar sana didalam memilih pam yang sesuai. ?
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Mothers First Choice at Checkout for 5% Member Card! Dismiss