petua bayi sembelit

Bayi Sembelit??? Perkara ini sangat mudah bagi ibu bapa untuk salah faham mengenai sembelit dan bagaimana ia mempengaruhi bayi. Mereka tidak dapat memberitahu mommy jika mereka menghadapi masalah ini. Oleh itu, Beberapa fakta asas mengenai pencernaan bayi dapat membantu mommy menjaga keadaan.

                  Seperti yang mommy tahu, fakta mengatakan bahawa bayi yang mengambil susu ibu secara eksklusif mungkin tidak mengalami pembuangan air besar setiap hari kerana hampir semua nutrien diserap. Oleh itu, perkara ini sangat biasa kerana  bayi yang hanya mengambil susu ibu sahaja tidak pernah mengalami sembelit.

                   Manakala bayi yang diberi susu formula pula sebaliknya, mungkin mengalami tiga hingga empat kali pencernaan dalam sehari, atau mengalami pembuangan air besar setiap beberapa hari.

                    Namun, Gejala Sembelit pada Bayi bukan hanya mengenai kekerapan bayi mommy membuang air besar sahaja. Ini juga mengenai betapa sukarnya mereka melakukannya. Sekiranya mereka mempunyai najis yang lembut dan mudah dilalui setiap 4-5 hari, mereka mungkin baik-baik saja. Sebaliknya, anda harus berbincang dengan doktor sekiranya mereka:

 • Pergerakkan bayi kelihatan tidak selesa
 • Mempunyai najis yang keras
 • Mempunyai najis yang berdarah atau hitam
 • Kurang membuang sekurang-kurangnya setiap 5 hingga 10 hari hanya sekali
 • Tiada selera makan yang normal
 • Mengalami perut kembung

  petua bayi sembelit

 Oleh itu, sekiranya mommy melihat tanda-tanda sembelit kepada bayi,  mommy boleh mencuba beberapa petua untuk memberi kelegaan kepada bayi seperti :

 1. Tukar susu

Bayi mungkin peka terhadap sesuatu yang mereka makan seperti yang boleh menyebabkan sembelit, walaupun ini tak biasa. Bayi sangat sensitive dengan kandungan yang berada di dalam susu formula.

 1. Memberi makanan `solid’ yang berserat tinggi.

Beberapa makanan `solid’ boleh menyebabkan sembelit, tetapi yang lain juga dapat memperbaikinya seperti brokoli, pear,epal tanpa kulit, dan daripada bijirin halus atau beras yang dimasak, seperti barli, gandum, atau quinoa juga dapat membantu menghilangkan sembelit.

 1. Mengamalkan buah-buahan dan sayur-sayuran

Perlu diingat bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai banyak serat semula jadi yang akan menambah banyak najis anak anda. Sebilangannya lebih baik daripada yang lain dalam meUrut

 1. Urutan perut

Urut perut dan bawah perut dengan lembut boleh merangsang pencernaan untuk membuang air besar. Lakukan beberapa urutan sepanjang hari, sehingga anak anda mengalami buang air besar. Dan membantu merangsang pencernaan.

 1. Galakkan senaman pergerakan

Jika bayi banyak pergerakan juga dapat mempercepatkan pencernaan, Sekiranya anak anda belum berjalan ,mommy boleh membantu bayi membuat pergerakan basikal kaki.

petua bayi sembelit

Klik link di bawah untuk membuat pilihan car seat bagi si manja anda

—>> LIST OF CAR SEAT

Nak survey carseat? Masih pening2?  Jemput whasapp kami di —> Klik Sini

Kami bantu mommy dan daddy memilih carseat yang sesuai untuk anak tersayang.

 “Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”

SHOPPING ] [ BREAST PUMP ] [ PUMP SPARE PART ] [ ABOUT US ]

Categories: Tips

Leave a Reply