Author Archive | mredzuan2020

PENJAGAAN SPAREPART PAM SUSU

PENJAGAAN SPAREPART PAM SUSU Selama 6y+ terjun bidang Pam Susu Jual + servis pam susu Banyak juga mak masih tak faham Kenapa perlu tukar part bergetah ni. Walaupun ia tak rosak. Ada juga pakai sampai bertahun2. Tak pernah tukar huhu ­čśĚ­čśĚ­čśĚ­čśĚ Yang lagi tragis ada yang tak pernah buka cuci pun­čśô..sebab tak tahu pun boleh […]

Continue Reading 0

Awas 5 Tanda Ini Pada Bayi. Ia Petanda HFMD

HFMD tular kembali.┬á Beberapa sekolah dan taman asuhan telah diarahkan ditutup akibat wabak HFMD ini.┬á Ia perlukan kerjasama pelbagai pihak untuk menghentikan wabak ini dari terus merebak, terutamanya ibu bapa.┬á Ibu bapa perlu cakna petanda HFMD.   Salah satu perkara yang perlu ibu bapa ambil perhatian adalah tanda-tanda anak mereka dijangkiti HFMD.┬á Kenali tanda ini:- […]

Continue Reading 0
Power pumping

Kaedah Power Pumping

Hai Mommy??? Harini kita nak kongsikan tentang ??Power Pumping. Power Pumping ialah salah satu teknik mengepam susu tau ÔśŁ ?Power pumping merupakan kaedah yang cukup popular di kalangan ibu-ibu yang exclusive pumping (EP). Secara amnya kaedah ini adalah satu siri mengepam susu secara relay yang meniru cara bayi menyusu di waktu growth spurt. ?Pengeluaran susu […]

Continue Reading 0

NIPPLE KERING, MELECET DAN TERBELAH

Perjalanan ibu yang Breastfeeding pasti akan mengalami masalah dibawah ini: Ô×íNipple Kering? Ô×í Melecet ? Ô×í Luka Terbelah? Kak nora pun sedang mengalaminya Sekarang?, Ini antara cabaran penyusuan susu ibu. Tapi mommy jgn risau dan jgn sedih..Nipple cream kan ada, bermacam brand ada ?..Tapi harini kak nora akan jelaskan tentang Jenama Medela   Medela Nipple […]

Continue Reading 0

Minuman Ibu Berpantang. 3 Tips Yang Suami Pun Kena Tahu.

Jangan minum air banyak-banyak masa dalam pantang?. Rasanya ramai sudah maklum, perkara ini tidak sesuai.┬á Terutamanya untuk ibu yang menyusukan bayi.┬á Walau bagaimanapun, apa yang lebih penting semasa sedang berpantang, adalah apa yang diminum dan bagaimana caranya. #1 Minum air panas Ibu yang berpantang mesti minum air yang hangat. Hirup dan bukan togok. Air peti […]

Continue Reading 0

KERAK KEPALA : CRADLE CAP

Apa menyebabkan kerak kepala? Adalah disangka ianya akibat hormon yang tertinggal dalam badan bayi anda dari kehamilan. Hormon itu merangsangkan sekresi dari kelenjar yang ada pada kulit kepala, membuatkan sel-sel kulit atas kepala bayi anda melekat ke kulit kepala. Sekresi berkurangan beberapa minggu atau bulan selepas kelahiran, justeru menerangkan bagaimana ia boleh hilang begitu sahaja. […]

Continue Reading 0

Apa yang anda dan bayi anda perlukan semasa menyusui?

Apa yang anda dan bayi anda perlukan semasa menyusui? Sesetengah kalori yang diperlukan untuk penghasilan susu badan dibekalkan oleh simpanan lemak badan semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, kalori tambahan diperlukan melebihi had pengambilan pra-kehamilan anda untuk memberikan tenaga yang secukupnya untuk membekalkan keperluan bayi anda yang sedang membesar. Apabila anda mula┬ámencerai susu dengan bayi anda, keperluan […]

Continue Reading 0

MERAWAT PAYUDARA BENGKAK

Pertama, ingatlah bahawa payudara bengkak adalah tanda yang positif, iaitu anda sedang menghasilkan susu untuk menyusui bayi anda, dan tidak lama lagi, dengan bantuannya, anda akan menghasilkan jumlah yang sesuai.   Walaupun begitu, payudara bengkak sepatutnya hanya keadaan yang sementara sahaja. Selagi bayi anda┬ámelekap dengan betul┬ádan diberi susu┬ásekerap yang mungkin, bengkak anda akan cepat reda.┬áJika […]

Continue Reading 0

11 Menu Berpantang

Selepas melahirkan anak, para ibu memang akan melalui proses yang dinamakan sebagai proses berpantang. Dalam sesi berpantang selama 40-44 hari ini, memang anda kena menjaga pemakanan. Ada makanan yang boleh dimakan, dan ada makanan yang tidak boleh dimakan untuk mengelakkan kesan sampingan. Bila semua makanan kena jaga dan banyak pantang larang, bosan juga lah sebenarnya […]

Continue Reading 0

11 Tips Mengepam Susu Ibu Dengan Lebih Baik

11 Tips Mengepam Susu Ibu Dengan Lebih Baik Kaedah Mengepam Susu Ibu merupakan satu kemahiran seperti juga menyusukan anak. Di sini, terdapat beberapa tips yg ingin┬ásaya kongsikan┬áuntuk membantu anda memudahkan proses mengepam susu dan membantu anda mendapat “let down reflex” lebih cepat, menghasilkan susu yang lebih banyak dan menjadikan sesi mengepam lebih selesa (convenience). Lakukannya […]

Continue Reading 0

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Enter Mothers First Choice at Checkout for 5% Member Card! Dismiss