Author: mredzuan2020

BOLEHKAH BERURUT SEMASA MENGANDUNG?

?Soalan pertama yg mungkin mama2 yang baru preggy akan tanya sbb badan dah start sakit2 kan?? ???????? ??????? ?????? ??????????? ???????? ?????? ?????? ??? ???? ???? ????? ?????????? ?Sewaktu mengandung atau hamil, badan mengalami perubahan besar. Adakalanya rasa tidak selesa terutama ketika waktu tidur. Mengiring salah, terlentang salah. Waktu siang pula badan rasa berangin, mencucuk-cucuk, […]

Read more

Apakah kumpulan makanan yang harus saya amalkan dalam diet kehamilan saya?

Hai ibu! Apabila anda mengandung, penting untuk makan diet yang sihat dan seimbang agar kedua-dua anda dan anak anda mendapat nutrien yang cukup penting. Diet yang seimbang terdiri daripada kumpulan makanan berikut. Ingatlah untuk minum banyak air juga! 1. Nasi, mee, roti, bijirin, produk bijirin dan ubi Saiz hidangan harian yang disyorkan: 8 hidangan • […]

Read more

MENGEPAM SUSU MEMBANTU SURIRUMAH

Ada yang beranggapan bahawa surirumah tidak perlukan pam susu, ada juga yang sebaliknya walaupun seorang suri rumah sepenuh masa masih perlu pam susu kerana banyak membantu. Antara kebaikannya ialah: ?Kalau nak keluar rumah atau bersiar-siar boleh bawa bekal stok susu senang tak perlu selak di khalayak ramai. ?Kalau nak tinggalkan anak untuk urusan tertentu senang […]

Read more

TIPS PERTAMA KALI IBU SUSUAN

Ibu yang pertama kali hendak menyusukan anak pasti risau kan. Sebab itulah pentingnya first time ibu ni untuk mendapatkan pertolongan samada dari pembacaan ataupun dari pertolongan pakar. Pembacaan boleh dilakukan masa mula pregnant lagi. Banyakkan membaca ok!!! Selepas anak dilahirkan, dalam masa sejam pertama bolehla minta bantuan daripada nurse ataupun doctor di tempat bersalin tu. […]

Read more

AMALAN TRADISIONAL SEMASA BERPANTANG

Bagi ibu-ibu muda yang baru melahirkan, tempoh berpantang adalah satu pengalaman baru. Berpantang sangat penting kerana melalui tempoh inilah badan ibu dirawat agar kelihatan segar semula seperti sebelumnya. Berpantang memang satu tempoh yang membosankan bagi ibu kerana perlu menunggu tempoh sekurang-kurangnya 44 hari sebelum dapat menjalani kehidupan seperti biasa. Tetapi harus ingat jangan mengelak dari […]

Read more

TANGGUNGJAWAB SUAMI SEMASA ISTERI BERPANTANG

Semasa isteri dalam pantang setelah melahirkan anak, suamilah yang menggalas tanggungjawab penting. Suami perlu kuat semangat dan cekal kerana saat inilah isteri sangat memerlukan suaminya untuk menjaganya dengan baik bukan dari segi fizikal sahaja, malahan dari segi mental dan emosi. Biasa kita dengar perkataan meroyan kan. Ada ibu yang boleh meroyan dalam pantang kerana terlalu […]

Read more

APAKAH RUTIN IBU MENYUSU?

Apakah perkara-perkara yang seorang ibu menyusu perlu lakukan dalam kehidupan seharian bagi memastikan MILK SUPPLY yang mencukupi dan meneruskan penyusuan dengan lebih lama? Jadi di sini kita berkongsi seorang ibu menyusu perlu memastikan perkara-perkara di bawah diambil berat: 1. Kekerapan Menyusu bayi on demand atau bila-bila sahaja bayi menunjukkan signal mahukan susu bila bayi bersama […]

Read more

Kedai Baby Shah Alam

Dari Keperluan Ibu dan bayi kami juga menyediakan servis pump Kedai Barangan Ibu & Bayi Mothers First Choice semuanya ada disini (Kedai di Shah Alam). Dibuka sejak tahun 2014 di Bandar Kuantan Taman Indera Sempurna dan satu lagi dibuka cawangannya di Shah Alam  Seksyen 16. Pada awal tahun 2017 pula cawangan kami yang di Taman […]

Read more

TIPS merawat puting susu

TIPS merawat puting susu Selama kita menjadi ibu yang menyusukan anak kecil, tahu tak betapa pentingnya kita menjaga puting susu? Bagi yang bakal menjadi ibu, jangan ambil mudah perkara ini ya.. ‼ Selepas menyusukan anak kecil, pastikan puting susu dibersihkan dengan air bersih untuk menghilangkan sisa susu dan air liur bayi. Bagaimana? Hanya perlu menyapukan air […]

Read more

Ada tak yang masih mencari set bersalin?tapi tak tau nak pilih yang mana satu..Nak yang lengkap? Cukup untuk 40 hari?

Ada tak yang masih mencari set bersalin?tapi tak tau nak pilih yang mana satu..Nak yang lengkap? Cukup untuk 40 hari? Pil Set Bersalin Lengkap Selapan (Air Mancur) mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan HALAL diperakui oleh Majlis Ulama Indonesia (MUI). Kandungan dalam setiap tin lengkap untuk 40 hari selepas bersalin. Isi Kandungan Pil Set […]

Read more

Enter Mothers First Choice at Checkout for 5% Member Card! Dismiss