Tips & Trick Untuk Keselamatan Bayi

Keselamatan kanak-kanak adalah tanggungjawab setiap ibu bapa. Dari masa kehamilan, penghantaran semakin membesar. Moms dan ayah mestilah sentiasa menjaga keselamatan dan keselesaan anak-anak mereka. Tugas itu tentunya tidak mudah kerana kanak-kanak juga mengalami hari-hari buruk dan ibu bapa mempunyai tanggungjawab lain untuk menyediakan untuk keluarga. Berikut adalah senario yang berbeza yang harus anda pertimbangkan ketika menjaga bayi anda:

??????????? ???? ???? ????????
Kemalangan paling biasa yang dihadapi oleh bayi, terutamanya apabila mereka mula merangkak atau bergerak jatuh dari tempat tidur, kerusi atau katil bayi mereka. Oleh itu untuk membantu anda mengelakkan kejadian ini, sentiasa letakkan pembawa bayi anda di lantai dan pastikan bayi itu diikat. Jangan biarkan bayi anda bersendirian di atas katil, sofa atau meja berubah, terutama jika dia sudah tahu bagaimana merangkak kerana dia boleh jatuh atau melepaskan.

??????????? ??????? ????
Apabila memberi makan kepada anak anda, anda juga perlu berhati-hati dengan apa yang anda masukkan ke mulut mereka.Jangan biarkan bayi anda ditahan dengan botolnya kerana ini boleh menyebabkan tercekik. Jangan sekali-kali memberikan makanan anak anda yang membahayakannya daripada tersedak seperti wortel mentah, epal tanpa gula, kacang atau gula-gula keras. Apabila meletakkan bayi anda di kerusi yang tinggi, jangan terlepas tali penyekat; kuncikannya di sekeliling pinggang anak anda dan di antara kakinya untuk memastikannya stabil dan selamat daripada meluncur keluar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Mothers First Choice at Checkout for 5% Member Card! Dismiss