Mommy selalu basuh baju baby sendiri ke hantar dobi? Setiap kali membasuh baju anak anda mesti anda mempunyai detergent yang tersendiri untuk anda dan anak anda kan? Kalau nak basuh baju anak mestilah menggunakan detergent yang sesuai untuk kulit mereka. Saya percaya setiap ibu di luar sana mempunyai jenama pilihan tersendiri untuk detergent anak anda kan. Tapi kena ingat walaupun detergent tu tertulis dikhaskan untuk bayi dan mempunyai gambar bayi ibu- ibu juga kena sentiasa berhati-hati dalam pemilihan detergent kerana mungkin sesetengah detergent itu mempunyai kandungan yang tidak sesuai untuk kulit bayi. Antara kesan yang akan didapati oleh bayi sekiranya menggunakan detergent yang tidak sesuai dengan kulit mereka ia akan mengakibatkan iritasi pada kulit bayi. Kesian bukan? Jadi sebagai ibu mestilah sentiasa berhati-hati dan bijak memilih.

 

Pernah dengar detergent jenama Dreft? Jenama detergent ini dikatakan merupakan jenama yang di sarankan oleh pakar pediatric dan sesuai untuk kulit bayi yang sensitif. Betul ke? Jika Mommy merupakan pengguna detergent jenama Dreft anda dinasihatkan untuk berhati-hati dengan kandungan yang terdapat di dalam detergent tersebut.

Kenapa Mommy kena berhati- hati? Ini sebabnya..

#1 Jika Mommy pengguna detergent Dreft cuba Mommy cek label di belakang botol detergent tersebut. Mesti Mommy perasan ia tidak menyatakan senarai kandungan di dalam detergent tersebut. Kenapa ye?

#2 Mereka juga mengiklankan produk tersebut dengan menyatakan detergent tersebut merupakan detergent “plant-based” dan “hypoallergenic”, tapi sekiranya tidak dinyatakan senarai kandungan bahan yang terdapat dalam detergent tersebut bagaimana kita nak tahu kebenaran kandungan di dalam detergent tersebut.

#3 Dikatakan terdapat hampir 20 bahan toksik yang berbahaya terdapat dalam detergent Dreft yang  dikatakan “sesuai” untuk kegunaan Newborn ni. Bahaya bukan?

Antara bahan yang terkandung di dalam detergent ini ialah Fluorescent Brightener dimana bahan ini MENAMBAHKAN lagi bahan kimia pada baju anak anda dan meninggalkan kesan kimia walaupun telah dijemur atau dikeringkan.

Sodium Hydroxide pula boleh menyebabkan kesan iritasi yang amat kuat kerana ia boleh memberi kesan negative kepada kulit, mata dan saluran pernafasan.

Bahan seperti Dimethicon juga dikatakann terdapat dalam detergent ini. Selain itu, bleach(peluntur) juga terdapat dalam kandungan detergent Dreft ini. Jika difikirkan mengapa perlu diletakkan peluntur di dalam bahan detergent yang dikatakan sesuai untuk bayi newborn?

Jadi Mommy tidak kiralah apa sekali pun jenama detergent yang Mommy gunakan dan menjadi pilihan Mommy tapi ingatlah untuk sentiasa melihat kandungan bahan yang terdapat dalam detergent yang Mommy gunakan untuk anak-anak terutama sekali Newborn. Selama 26 saat sahaja masa yang diambil untuk bahan kimia menyerap kedalam saluran darah kita melalui kulit. Perkongsian ini untuk menyedarkan ibu-ibu diluar sana betapa pentingnya memilih detergent yang sesuai dan dipercayai bebas bahan kimia.

Klik link di bawah untuk membeli DETERGENT 

—>> DETERGENT

Nak survey DETERGENT? Masih pening2?  Jemput whasapp kami di —> Klik Sini

Kami bantu mommy memilih DETERGENT yang sesuai untuk Mommy.

 “Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”

SHOPPING ] [ BREAST PUMP ] [ PUMP SPARE PART ] [ ABOUT US ]