fbpx

Bayi Anda Selesema? Apa Punca Bayi Selesema?

Bayi lebih mudah terdedah kepada selesema biasa, sebahagiannya kerana mereka sering dikelilingi oleh orang yang berisiko membawa jangkitan kepada bayi anda seperti orang dewasa.

Mereka juga masih belum mengembangkan imuniti terhadap banyak jangkitan yang biasa. Dalam tahun pertama kehidupan, kebanyakan bayi mengalami sehingga tujuh selesema; lebih-lebih lagi jika mereka berada di pusat penjagaan kanak-kanak.

Selesema adalah jangkitan hidung dan tekak (jangkitan saluran pernafasan atas) yang boleh disebabkan oleh satu daripada lebih 100 virus. Rhinovirus adalah yang paling biasa.Setelah dijangkiti oleh virus, bayi anda pada umumnya menjadi kebal terhadap virus itu.

Tetapi kerana begitu banyak virus menyebabkan selesema, bayi anda mungkin mengalami beberapa kali selesema dalam setahun dan banyak lagi sepanjang hayatnya. Juga, sesetengah virus tidak menghasilkan imuniti yang berkekalan. Virus selesema memasuki mulut, hidung atau mata bayi anda.

Bayi anda boleh dijangkiti virus dengan:

  • Apabila seseorang yang sakit batuk, bersin atau bercakap, dia mungkin secara langsung menyebarkan virus itu kepada bayi anda
  • Sentuhan secara terus. Seseorang yang mempunyai selesema yang menyentuh tangan bayi anda boleh menyebarkan virus selsema kepada bayi anda, yang boleh dijangkiti selepas menyentuh mata, hidung atau mulutnya
  • Permukaan tercemar. Sesetengah virus hidup di permukaan selama dua jam atau lebih lama. Bayi anda mungkin menangkap virus dengan menyentuh permukaan yang tercemar, seperti mainan mereka.

Dapatkan segera di setiap cawangan kami yang berhampiran dengan anda!!!

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.