3 warna najis bayi ini tanda si manja mungkin ada masalah kesihatan, BAHAYA !

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

Apabila si manja buang air besar, warnanya berbeza-beza, bukan? Mari kenali jenis najis bayi, barulah boleh pantau jika mereka mengalami masalah kesihatan.

 

 Jenis najis bayi: Apakah warna normal ?

Hasil buangan bayi sama ada kencing atau berak, adalah sesuatu perkara biasa yang perlu dihadapi oleh ibu bapa. Tetapi adakah anda tahu terdapat variasi bagi jenis najis bayi?

Antaranya najis si kecil anda mungkin berair atau keras, warna hitam, hijau mahupun kuning.Menukar lampin bukanlah sekadar rutin harian ibu bapa. Sebaliknya, ia boleh menjadi cara untuk mengawasi tahap kesihatan si manja.Setiap perbezaan warna, konsistensi dan kekerapan bayi membuan air besar boleh menjadi petunjuk kesihatan dan perkembangan mereka.

Bayi menyusu badan

Najis untuk tempoh beberapa bulan pertama mungkin kelihatan seperti mustard Dijon dengan konsistensi agak berair. Ia juga mungkin disertai dengan ketulan kecil lemak berwarna putih.Jangan tidak tahu, warna najis bayi juga boleh berubah bergantung kepada apa yang si ibu makan! Sebagai contoh, sekiranya ibu makan sayuran seperti bayam, anda mungkin akan melihat warna hijau pada lampin si kecil.

Bayi menyusu susu formula

Sekiranya bayi diberikan susu formula, jenis najis mereka adalah berbeza berbanding dengan bayi menyusu badan.Konsistensinya seakan pes dan tidak sekeras sapuan mentega kacang dengan warna kuning gelap atau coklat.

 Jenis najis bayi:Keadaan BAHAYA !

Sesetengah warna najis boleh menjadi tanda mereka mengalami masalah kesihatan. Anda perlu membawa bayi berjumpa doktor sekiranya keadaan najis mereka berwarna:

MERAH

Berwarna merah disebabkan darah pada najis bayi. Oleh sebab itu, sangat penting untuk doktor mengetahui keadaan yang mendasarinya. Tetapi adakalanya, perubahan warna itu disebabkan oleh faktor yang tidak mendatangkan bahaya. Untuk bayi yang baru dilahirkan, ia terjadi mungkin kerana mereka tertelan sedikit darah semasa proses bersalin.Seandainya anda menyusu badan, situasi puting berdarah boleh mengakibatkan najis anak mempunyai warna merah.Sesetengah makanan pejal yang diberikan kepada si manja, seperti bit, turut boleh menjadi punca najis mereka bertukar kepada warna merah. 

HITAM

Dalam beberapa kes, jenis najis anak berwarna hitam mungkin didasari oleh perubahan warna darah daripada merah kepada hitam. Ibu juga perlu mengetahui bahawa najis berwarna hijau gelap juga ada masanya tampak seperti warna hitam.Warna najis hijau gelap biasanya bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Misalnya seperti najis mekonium. 

PUTIH ATAU KELABU

Najis bayi yang berwarna putih pucat atau seakan tanah liat adalah yang paling kerap berlaku. Walau bagaimanapun, jika anda melihat sesuatu seperti ini lakukan pemeriksaan doktor dengan segera.Ini kerana ia boleh menjadi tanda si manja mungkin mengalami masalah kesihatan berkaitan hati yang memerlukan rawatan.

 KEKERAPAN PERGERAKAN USUS BAYI

Jumlah kekerapan bayi membuang najis akan berubah apabila mereka membesar dan sistem pencernaan semakin berkembang.Namun, ia juga akan dipengaruhi oleh cara penyusuan yang diberikan.

Jika menyusu badan…..

Si manja akan cenderung membuang air besar lebih kerap berbanding rakan sebaya yang diberikan susu formula.Selepas beberapa hari dilahirkan, anda mungkin akan berdepan dengan pergerakan usus bayi antara 2 hingga 5 kali sehari.Keadaan ini akan berlanjutan sehingga bayi berusia sekitar 6 minggu.Perlu diingatkan bahawa selepas usia 3 hingga 6 minggu, bayi menyusu badan mungkin tidak akan mengalami sebarang pergerakan usus untuk tempoh beberapa hari.Keadaan ini disebabkan oleh sistem pencernaan bayi dapat memproses susu ibu dengan lebih berkesan dan meninggalkan sisa pepejal yang sedikit.Selepas 6 minggu, kekerapan bayi untuk membuang najis akan berkurang setiap hari. Salah satu sebabnya adalah pada masa ini susu ibu biasanya tidak lagi mengandungi kolostrum – yang bertindak sebagai julap (laxative).

Jika menyusu susu formula….

Bagi bayi yang diberikan susu formula, selepas tempoh beberapa hari pertama, mereka biasanya akan membuang najis sekurang-kurangnya sekali sehari. Ia juga satu keadaan normal jika bayi tidak melakukan pergerakan usus antara 1 atau 2 hari. Tetapi ibu perlu memastikan tekstur najis adalah lembut. Jika ada sebarang kebimbangan mengenai jenis najis si manja anda, berbincanglah dengan pakar pediatrik dalam kadar segera.

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice