Cara Memperbanyakkan susu ibu dengan Mengepam

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

CARA MEMPERBANYAKKAN SUSU IBU DENGAN MENGEPAM

Selalunya ibu bapa yang menyusu tertanya-tanya bagaimana untuk menambah bekalan susu ibu mereka semasa mengepam. Selain kerap menyusu, ia sangat membantu mengepam untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu. Malah, penggunaan pam payudara yang kerap dan kerap untuk mengeluarkan susu ibu dari payudara anda boleh membantu anda mencipta, mengekalkan atau menambah bekalan susu ibu anda. Ini kerana penghasilan susu ibu adalah berdasarkan sistem bekalan dan permintaan. Jadi, lebih banyak susu ibu yang anda keluarkan, lebih banyak yang akan anda hasilkan.
 
 
Sama ada anda mengepam atau mengepam secara eksklusif sebagai tambahan kepada penyusuan susu ibu, mengalirkan susu sepenuhnya daripada payudara anda dan rangsangan pam payudara menggalakkan badan anda menghasilkan lebih banyak susu ibu. Ketahui lebih lanjut tentang cara menambah bekalan susu ibu semasa mengepam.
 

 
 Bagaimana Mengepam Mempengaruhi Bekalan Susu ?

Mengepam boleh menjadi strategi yang sangat penting untuk meningkatkan bekalan susu ibu anda. Petua ini boleh membantu meningkatkan kemungkinan anda melihat peningkatan dalam bekalan anda.

Gunakan pam payudara yang betul

Gunakan pam gred hospital atau pam payudara elektrik berkualiti tinggi. Pam manual yang dikendalikan dengan tangan atau pam kecil berkuasa bateri adalah OK untuk mengepam sekali-sekala, tetapi ia tidak cukup kuat untuk membina, mengekalkan atau meningkatkan bekalan susu ibu yang sihat. Pam berganda mungkin merupakan pelaburan yang baik, terutamanya jika anda mengepam secara eksklusif kerana ia adalah penjimat masa yang hebat.

Gunakan pam dengan betul

Untuk hasil yang terbaik, ikut arahan pengilang tentang cara menggunakan pam dengan betul, dan pastikan pam berfungsi dengan baik, termasuk memastikan semua bahagian bersih. Jika anda mempunyai soalan tentang cara menggunakan pam payudara anda, hubungi pengilang atau tanya perunding laktasi Pastikan bebibir pam (pelindung puting), bahagian pam yang melepasi payudara dan puting anda, sesuai dengan anda. Menggunakan bebibir payudara yang terlalu besar atau terlalu kecil boleh menyebabkan masalah payudara seperti puting sakit, saluran susu tersumbat atau tisu payudara yang rosak. Bebibir yang tidak sesuai mungkin juga mengeluarkan susu yang tidak cekap dari payudara, yang boleh menyebabkan masalah bekalan.

Sediakan sebelum mengepam

Sebelum anda mula mengepam, basuh tangan anda dan pilih bekas penyimpanan susu ibu yang sesuai dengan keperluan anda. Anda akan mengepam sehingga 20 minit, jadi kenakan pakaian yang mesra pengepam dan dapatkan kedudukan yang selesa. Anda mungkin berasa dahaga atau lapar semasa anda mengepam, jadi letakkan segelas air atau jus dan snek di sebelah tempat mengepam anda sebelum anda mula. Jika ia berada dalam jangkauan anda, mudah untuk mengambil snek dan menghirup minuman. Badan anda memerlukan banyak cecair dan beberapa kalori tambahan untuk menghasilkan susu.

Kerap mengepam

Jika bayi anda akan mengambil payudara, susukan dahulu dan kemudian pam selepas setiap penyusuan. Anda mungkin tidak mendapat banyak pada mulanya, tetapi jika anda secara konsisten merangsang payudara anda dengan mengepam, badan anda sepatutnya mendapat mesej untuk membuat lebih banyak susu. Jika anda mengepam secara eksklusif, perah susu ibu sekerap mungkin untuk merangsang pengeluaran susu ibu. Sasarkan untuk setiap tiga jam jika anda boleh. Pam payudara yang boleh dipakai boleh memudahkan pengepam, terutamanya jika anda sibuk dengan kerja-kerja di rumah, dan jika pilihan yang lebih bijak jika anda selesa mengepam di tempat kerja.

 Cuba sentuhan kulit ke kulit

Penyelidikan menunjukkan bahawa penjagaan kanggaru, yang menghabiskan masa dalam sentuhan kulit ke kulit secara langsung dengan bayi anda, boleh meningkatkan jumlah susu ibu yang boleh anda pam. Jika bayi anda berada di hospital dan tidak boleh menyusu, berbincang dengan kakitangan hospital tentang menggunakan penjagaan kanggaru sekerap yang boleh diterima oleh bayi anda. Jika boleh, parn semasa anda berada berhampiran bayi anda atau bahkan memegang bayi anda. Apabila anda mengepam jauh dari anak anda, cuba berehat dan fikirkan mereka

Sapukan haba yang hangat dan lembap

Sebelum anda mengepam, letakkan kain lap yang hangat dan basah pada payudara anda. Haba lembap boleh membantu merangsang pengaliran susu ibu anda. Ini amat membantu jika anda mengalami kesukaran dengan kekecewaan.

Pam 10 sehingga 15 minit setiap payudara

Jika anda mengepam satu payudara pada satu masa, bertukar-tukar antara payudara apabila aliran susu ibu menjadi perlahan kepada hanya beberapa Titik atau berhenti sepenuhnya. Jika anda mengepam kedua-dua payudara pada masa yang sama, anda boleh mengepan sehingga aliran perlahan atau berhenti, berehat selama beberapa minit, dan kemudian mula mengepam semula. Semasa anda mengepam, mengurut atau mengusap payudara anda untuk membantu mengeluarkan lebih banyak susu ibu.

Pertimbangkan untuk menggunakan galactagogues

Untuk meningkatkan lagi pengeluaran susu ibu anda, tanya pembekal penjagaan kesihatan atau perunding laktasi tentang galactagogues5. Mengepam bersama ubat, makanan atau herba tertentu boleh membantu meningkatkan bekalan susu ibu anda. Walau bagaimanapun, galactagogues, seperti yang terdapat dalam biskut laktası, sahaja tidak akan banyak membantu. Rangsangan payudara dan penyingkiran susu dari payudara adalah perlu untuk melihat hasil daripada galaktagog, jadi pastikan anda terus mengepam dengan kerap.

Pastikan peralatan anda bersih
Selepas setiap penggunaan, ikut arahan pengilang untuk mengelap dan membersihkan pam payudara dan tiub anda. Basuh bebibir payudara anda dan bekas penyimpanan susu ibu dalam air panas bersabun. Kemudian, bilas dengan baik dan biarkan ia kering sepenuhnya supaya la sedia untuk digunakan apabila anda memerlukannya seterusnya.
 
Simpan susu ibu yang dipam anda dengan selamat
Selepas anda selesai mengepam, simpan susu ibu yang telah anda kumpulkan dengan betul. Susu ibu boleh ditinggalkan pada suhu bilik, disejukkan atau dibekukan. Dalam bekas yang betul dan pada suhu yang betul, susu ibu boleh disimpan selama enam bulan atau lebih lama lagi.
 
Jaga diri
Apabila anda menjaga bayi, dan sentiasa banyak perkara yang perlu dilakukan, mudah untuk meletakkan diri anda yang terakhir. Tetapi jika anda tidak menjaga din anda, ia boleh menjejaskan bekalan susu ibu anda. Cuba yang terbaik untuk makan diet yang seimbang dengan kalori tambahan, minum banyak cecair dan berehat.
 
Bekalan susu rendah
Terdapat banyak faktor yang mungkin membawa kepada kekurangan bekalan, termasuk tekanan, masalah kesihatan seperti diabetes dan PCOS, atau jika anda juga sedang menyusukan bayi, ikat lidah atau selak yang tidak mencukupi. Jika anda fikir anda mungkin mengalami masalah bekalan, perunding laktasi boleh membantu, Penyusuan susu ibu dengan lebih kerap dan mengepam selepas dan antara penyusuan juga boleh membantu.
 
Tertangguh mula menyusu
Jika bayi baru lahir anda pramatang atau memerlukan penjagaan khas di unit rawatan rapi neonatal (NICU) atas sebab lain, anda mungkin perlu dipisahkan daripada bayi anda selepas bersalin. Mengepan membolehkan anda mula membina bekalan susu ibu sehingga anda boleh meletakkan bayi anda ke payudara.
 
Perpisahan
Jika anda perlu berjauhan dengan bayi anda selama beberapa hari atau lebih, anda harus mengepam semasa anda pergi untuk mengekalkan bekalan susu ibu anda sehingga anda boleh menyusu semula
 
Peralihan hormon
Keadaan kesihatan yang menjejaskan hormon anda, seperti hipotiroidisme atau sindrom ovari polikistik (PCOS), boleh menyebabkan bekalan susu ibu yang rendah. Lihat pembekal penjagaan kesihatan untuk rawatan yang betul bagi keadaan ini dan gunakan pam payudara selepas atau antara sesi penyusuan untuk merangsang badan anda menghasilkan lebih banyak susu ibu.
 
Masalah payudara
Jika anda mempunyai payudara hipoplastik atau jika anda pernah menjalani pembedahan payudara sebelum ini dan anda ingin mencuba menghasilkan susu ibu sebanyak mungkin daripada tisu payudara yang sihat yang anda miliki, mengepam mungkin membantu.
 
Kembali ke tempat kerja atau sekolah
Apabila tiba masa untuk kembali bekerja atau sekolah, anda tidak perlu berhenti menyusu. Anda boleh menyusu pada waktu pagi dan sekali lagi pada waktu malam. Pada siang hari, pam untuk mengekalkan bekalan susu ibu anda. Undang-undang persekutuan menghendaki majikan menyediakan ruang rehat dan pefsendirian untuk orang yang mengepam.
 

DI MANA UNTUK MENDAPAT BANTUAN MENGEPAM?

 
Jika anda mempunyai sebarang soalan tentang bekalan susu ibu, pam payudara, atau pam, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan, perunding Jaktasi atau kumpulan sokongan penyusuan susu ibu tempatan. Sumber ini boleh membantu anda memutuskan pam yang sesuai untuk anda. Mereka juga boleh memben anda bantuan dan sokongan tambahan semasa anda berusaha membina dan mengekalkan bekalan susu anda
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice