8 TIPS KEBAHAGIAAN ANAK MEMBERI KESAN POSITIF SEPANJANG HAYAT

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

8 TIPS KEBAHAGIAAN ANAK MEMBERI KESAN POSITIF SEPANJANG HAYAT

? ???? ??????????? ???? ??????? ????? ??????? ????????? ?????

Alam keibubapaan setiap ibu bapa mungkin berbeza-beza, tetapi matlamat yang sama adalah untuk menjadikan anak-anak bertambah bahagia. Mempunyai pelajaran yang baik di sekolah dan mainan mahal tidak penting jika kanak-kanak tidak senang. Bagi kanak-kanak, gembira adalah apabila dia berasa selesa dengan rakyat dan alam sekitar.Bagi seorang kanak-kanak membesar dengan gembira, anda sebagai ibu bapa harus berasa gembira terlebih dahulu. Tips ini adalah untuk ibubapa praktikkan untuk anak :
?) ??????? ????? ????? ??????
Untuk mencapai kebahagiaan, ibu bapa mesti menerima apa yang ada di dalam anaknya dan bukan perkara yang dilakukan oleh anak itu. Setiap kanak-kanak mempunyai keunikan tersendiri.

?) ?????????
Tetapkan sempadan atau peraturan yang jelas kepada kanak-kanak dan menerapkannya secara konsisten. Kanak-kanak akan gembira jika dia mempunyai jangkaan dan matlamat yang jelas.

?) ???????? ???????
Kanak-kanak akan gembira jika ibu bapa mereka juga gembira. Lakukan perkara yang membuat anda gembira dan menggalakkan kanak-kanak bergerak bersama. Buat saat-saat bergurau dan ketawa dengan suami, anak-anak dan ahli keluarga lain semasa perhimpunan keluarga.

?) ?????????? ????
Apabila seorang kanak-kanak melakukan sesuatu, maka memuji usaha yang dilakukannya, bukan hasil akhir. Dari situ, kanak-kanak akan memahami bahawa dia gembira telah mencuba dan mengambil bahagian, bukan hanya dengan memenangi.

?) ????? ??? ?????
Kanak-kanak tahu jika anda berbohong. Oleh itu, menghargai usahanya dengan memberikan pujian positif dan tidak berlebihan.

?) ??????????? ?????-????? ???????????? ?????? ??????
Alihkan perhatian anak jika mereka menonton tv, ajak mereka untuk bersembang semasa bermain bersama. Anda juga boleh menjemputnya untuk bertemu rakan-rakannya untuk bermain bersama. Dia akan gembira bertemu dan bermain dengan kawan-kawannya.

?) ??????? ??????? ??? ???????
Jangan sombong dengan anak. Cuba menawarkan pilihan seperti hobi dan aktiviti yang disukai oleh anak-anak. Berikan banyak peluang untuk menyalurkan hobi dan minatnya. Sekiranya dia suka muzik, cubalah memainkan pelajaran muzik. Jangan sekali-kali memaksa kanak-kanak melakukan perkara yang tidak mereka suka.

?) ???? ?????????? ?????? ?????? ????
Apabila mengalami masalah, cuba untuk tidak bersuara dan mengutuk terutamanya di hadapan kanak-kanak. Masalah yang ada sekarang dapat diatasi. Masalah yang akan datang iaitu peribadi anak kita yang akan datang kita lah yang membentuknya.

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice