Kenali Jenis Najis Si Manja dan Apa Maksudnya?

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

Kenali Jenis Najis Si manja

Kenali Jenis Najis Si Manja dan Apa Maksudnya?

Kenali Jenis Najis Si manja

Jika mommy tau, mommy dapat mengetahui banyak tentang kesihatan bayi mommy dengan apa yang ada di lampinnya. Adalah normal untuk melihat beberapa perubahan pada najis bayi mommy ketika mereka membesar dengan minum susu ibu atau susu formula dan mula memakan pepejal. Namun, ada beberapa kes di mana warna dan keadaan najis mungkin menunjukkan jangkitan. Gunakan panduan jenis najis si manja ini untuk membezakan perubahan semula jadi dari tanda amaran yang memerlukan rawatan daripada doktor.

Antara jenis najis si manja adalah :

Seperti mommy tahu, najis si manja yang normal bergantung kepada usia dan cara penyusuan mereka.

#1 Najis Si Manja yang Baru Lahir

Najis Si Manja akan kelihatan sangat berbeza pada beberapa hari pertama selepas kelahiran. Si Manja yang baru lahir mempunyai najis berwarna kehijauan-kehijauan, melekit yang menyerupai minyak motor. Ini disebut ‘meconium’ yang terdiri dari cairan ketuban, lendir, sel kulit dan benda lain yang tertelan ke dalam rahim. Dua hingga empat hari selepas kelahiran si manja, Mommy haruslah melihat “najis peralihan” yang cenderung berwarna hijau dan kurang melekit daripada MeConium.

#2 Najis Si Manja yang Menyusu Ibu

Najis Si Manja yang menyusu dianggap normal apabila berwarna mustard kuning, hijau atau coklat. Biasanya teksturnya kental, pucat dan mungkin cukup berair sehingga menyerupai cirit-birit. Najis menyusu yang sihat akan berbau manis (tidak seperti bau buang air besar biasa).

#3 Najis Si Manja yang Menyusu Susu Formula

Najis Si Manja yang diberi susu formula biasanya berwarna kuning atau coklat. Oleh itu, Si Manja yang diberi susu formula juga mengeluarkan najis yang lebih sedikit, tetapi lebih besar dan lebih berbau daripada bayi yang disusui.

#4 Sebahagian makanan yang telah di cerna dan di jadikan najis

Kenali Jenis Najis Si manja

Jenis Najis Si Manja Mengikut Warna:

Mommy jangan takut! Perubahan warna pada najis si manja adalah perkara biasa. Biasanya, warna yang berbeza bermaksud terdapat lebih kurang pigment yang diambil semasa proses pencernaan.

#5 Najis Si Manja Warna Hijau

Bayi yang diberi makanan tambahan zat besi sering kali mempunyai najis bayi berwarna hijau. Kotoran bayi hijau juga boleh berlaku pada 4 hingga 6 bulan apabila mommy memasukkan makanan hijau seperti kacang,bayam dan broccoli ke dalam makanan bayi mommy.

#6 Najis Si Manja Warna Jingga, Kuning dan Coklat

Jika najis si manja mommy berwarna oren, kuning atau coklat sama sekali normal pada bayi yang disusui dan diberi susu botol.

#7 Najis Si Manja mempunyai Darah Hitam

Seperti yang mommy tahu, jika najis bayi mommy mempunyai sedikit bintik-bintik darah hitam di dalamnya, itu bermakna bayi telah mencerna darah semasa menyusui putting ibu yang merekah dan berdarah. Walaupun, ini tidak menimbulkan ancaman kepada bayi mommy, ada baiknya mommy berjumpa doktor untuk memastikan darah tidak menjadi gejala sesuatu yang lebih serius.

AMARAN!! Berhati-hati Jika Ternampak Kesan ini Pada Najis Si Manja

Hubungi doktor dengan segera sekiranya mommy melihat tanda-tanda amaran ini di dalam najisnya:

#8 Najis Bayi Berair

Cirit-birit bayi akan berwarna hijau, kuning atau coklat dan berair. Ini boleh menjadi petunjuk jangkitan atau alergi. Sekiranya terlalu lama tanpa rawatan, ia boleh menyebabkan dehidrasi.

#9 Najis yang keras

Bayi mommy mungkin mengalami sembelit jika najis mereka keras. Namun, kemungkinan besar juga si manja boleh mengalami sembelit ketika memperkenalkan makanan berbentuk pepejal kepada mereka. Ini juga boleh menjadi tanda kepekaan terhadap susu atau kurangnya kesesuaian terhadap sesuatu susu ibu atau formula.

#10 Darah Merah pada Najis Si Manja

Walaupun najis si manja mommy boleh menjadi merah kerana sesuatu yang dimakan atau diminum oleh mereka, seperti tomato atau pucuk buah. Namun, najis si manja yang berwarna merah ini juga boleh menjadi tanda darah di dalam najis. Darah merah yang terdapat pada najis normal dapat menjadi tanda alergi protein susu, sementara darah merah dalam cirit-birit boleh menyebabkan bayi mommy mengalami jangkitan bakteria.

Klik link di bawah untuk membeli Set Berpantang Tanamera

—>> SET BERPANTANG TANAMERA

Nak survey carseat? Masih pening2?  Jemput whasapp kami di —> Klik Sini

Kami bantu mommy dan daddy memilih carseat yang sesuai untuk anak tersayang.

 “Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”.

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice