KEPENTINGAN ‘BOOSTER SEAT’ UNTUK KANAK-KANAK BERUMUR 5 – 8 TAHUN

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

KEPENTINGAN ‘BOOSTER SEAT’ UNTUK KANAK-KANAK BERUMUR 5 – 8 TAHUN

KEPENTINGAN ‘BOOSTER SEAT’ UNTUK KANAK-KANAK BERUMUR 5 – 8 TAHUN

Menurut beberapa badan keselamatan untuk Keselamatan Penumpang Kanak-kanak, lebih daripada 90% kanak-kanak berusia 4 hingga 8 tahun yang cedera parah dalam nahas tidak berada di tempat duduk yang selamat seperti ‘Booster Seat’. Kajian Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Jalan Raya Nasional (NHTSA) menunjukkan bahawa antara 40% dan 50% kanak-kanak berumur 4 hingga 8 tahun dalam nahas maut benar-benar tidak terkawal.

                  Tali pinggang keledar sahaja dirancang untuk sesuai dengan rata-rata orang dewasa dan bukan kanak-kanak kecil. Oleh itu kanak-kanak pada usia ini tidak bersedia hanya menggunakan tali pinggang keledar sahaja. Faktanya ialah, anda boleh meletakkan anak berisiko tinggi untuk cedera parah atau kematian jika anda menukarnya ke tali pinggang keledar sendirian terlalu cepat. Tempat duduk booster dirancang untuk mengangkat anak-anak dari tempat duduk kenderaan agar tali pinggang keledar dapat dipasang dengan betul. Kanak-kanak yang mempunyai ketinggian di bawah 57 inci harus duduk di booster seat.

Kepentingn Booster Seat

                 Sebaik sahaja anak telah melampaui had berat untuk tali pinggang dalaman mereka atau melebihi ketinggian car seat mereka, mereka sekarang mungkin bersedia untuk beralih ke tempat duduk belakang yang tinggi atau tidak. Sekiranya kenderaan anda dilengkapi dengan sandaran kepala, anda boleh menggunakan salah satu jenis tempat duduk. Sekiranya kenderaan anda tidak mempunyai sandaran kepala, anda boleh menggunakan tempat duduk booster belakang tinggi. Maksudnya, anak anda memerlukan beberapa jenis booster yang bersesuain untuk kepala mereka, bahagian atas booster belakang tinggi atau sandaran kepala terpasang di dalam kenderaan.

                 Apabila anak anda bersedia untuk beralih ke tahap tempat duduk ‘booter seat’, adalah mustahak bahawa anak itu boleh memakai tali pinggang keledar dengan betul dan tidak melekap di tempat duduk mereka sepanjang perjalanan.Oleh itu,tempat duduk booster mesti digunakan dengan tali pinggang / bahu. Tempat duduk booster tidak dirancang atau dibenarkan digunakan dengan tali pinggang keledar sahaja. Bahagian pinggang tali pinggang keledar hendaklah rata di pinggul. Bahagian bahu tali pinggang keledar harus sesuai dengan tulang kolar. Jangan biarkan anak anda dengan alasan untuk meletakkan bahagian bahu tali pinggang keledar di belakang punggung atau di bawah lengan mereka.

Klik link di bawah untuk membuat pilihan car seat bagi si manja anda

—>> LIST OF CAR SEAT

Nak survey carseat? Masih pening2?  Jemput whasapp kami di —> Klik Sini

Kami bantu mommy dan daddy memilih carseat yang sesuai untuk anak tersayang.

 “Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”

SHOPPING ] [ BREAST PUMP ] [ PUMP SPARE PART ] [ ABOUT US ]

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice