Adakah anda seorang ibu yang menggunakan breastpump? Pernah tak anda mengalami masalah dengan breastpump anda contohnya macam suction berkurang dan semakin lemah walaupun motor berfungsi dengan baik. Mesti peningkan apa nak buat dengan breastpump anda tu. Jangan risau breastpump anda bukan rosak lagi cuma kalau jadinya suction kurang atau lemah ni selalunya disebabkan valve yang terkoyak. Apabila valve koyak, ia tidak boleh tertutup rapat. Dan ini akan menyebabkan tiada suction dirasai. Breastpump pun ada cara penjagaannya juga ibu ibu tahu tak ?

Mari saya kongsikan Tips Penjagaan Breastpump dan Aksesori Supaya Tahan Lama dan Tak Cepat Rosak “.

 

    1. Elakkan Breastpump terjatuh, lebih-lebih lagi daripada tempat tinggi. Ini kerana bahagian dalam Breastpump tu sendiri ada komponen elektronik yang sangat  sensitif sebab tu kadang-kadang ada Breastpump baru sekali jatuh dah rosak atau gagal berfungsi seperti biasa. Jadi ibu-ibu dinasihatkan jangan letak Breastpump anda di tempat yang tinggi atau tempat yang boleh mendedahkan risiko Breastpump anda dari terjatuh.
    2. Masa mengepam susu pun kena sentiasa berhati-hati. Elakkan susu yang dipam tu masuk ke dalam motor pam semasa sedang mengepam. Namun jika situasi tersebut berlaku kepada anda segeralah berhenti pump susu anda dan matikan Breastpump tersebut. Seterusnya, dapatkan bantuan servis untuk servis pam tersebut secepat mungkin jika tidak komponen dalam pam boleh berkarat atau menyebabkan pam itu rosak. Di Mothers First Choice kami ada menyediakan servis ini jadi jika anda mengalami masalah seperti berikut bolehlah bawa Breastpump anda ke kedai kami untuk di servis.
    3. Jangan charge battery Breastpump anda terlalu lama untuk elakkan dari overcharge biasanya bagi Breastpump yang ada rechargeable battery (built-in) seperti Medela freestyle, Spectra M1 dan banyak lagi. Praktikkan untuk charge battery Breastpump anda apabila battery mencecah 1 bar. Bila battery dah penuh make sure disconnect terus Breastpump dari charger sebab kalau overcharge takut battery rosak (“kong”).
    4. Saya pasti ada sesetengah ibu yang mementingkan kebersihan Breastpump mereka dengan sentiasa membasuh tiub Breastpump setelah digunakan. Tapi bila dah basuh tiub tu make sure bila nak pasang semula dekat Breastpump tu tiub tu dah betul-betul kering. Perkara ini penting sebab kalau kita sambungkan tiub yang masih belum kering dengan sepenuhnya ke Breastpump kita berkemungkinan besar air dari tiub tu boleh pergi terus ke motor Breastpump. Jadi bila dah basuh tu pastikan tiub yang dibasuh tu betul-betul kering sebelum disambungkan ke Breastpump.
    5. Suction Breastpump mungkin akan berkurangan bila Breastpump tu digunakan lebih dari setahun. Untuk dapatkan semula suction seperti pertama kali anda menggunakannya anda bolehlah menghantar Breastpump anda untuk di servis di tempat yang sepatutnya seperti di Mothers First Choice. Tapi jika Breastpump anda masih baru dibeli tetapi suctionnya kurang mungkin ada faktor lain yang menyebabkan perkara ini berlaku.
    6. Anda biasa tak sterilise valve dalam air panas atau air mendidih? Jika ya, anda patut berhenti melakukan perkara tersebut kerana valve yang di sterilize dengan air panas akan mengembang dan tidak dapat melekat dengan baik pada kedudukannya serta boleh memebri kesan kepada suction Breastpump anda. Hanya bahagian pam yang dibuat dari plastik sahaja yang boleh di sterilise dalam air panas atau air mendidih. Bahagian yang diperbuat daripada getah seperti valve hanya perlu dicuci dengan air suam atau air paip sahaja.
    7. Jika anda mencuci membrane valve pastikan tiada sisa susu yang tertinggal pada membrane valve dan sentiasa mencuci membrane valve dan valve Breastpump anda dengan berhati-hati untuk mengelakkanya dari terkoyak. Anda juga dinasihatkan untuk menukar valve setiap 3-4 bulan sekali. 

Semoga perkongsian di atas dapat membantu ibu ibu di luar sana untuk memastikan Breastpump anda Tahan Lama dan Tak Cepat Rosak. Jika ada sebarang pertanyaan mengenai Breastpump boleh lah whatsapp kami di sini dan kami akan membantu anda.Untuk pengetahuan anda di Mothers First Choice kami ada menyediakan khidmat servis Breastpump dan menjual peralatan Breastpump jadi bolehlah ke website kami -> Mothers First Choice atau terus ke kedai kami untuk mendapatkan servis atau peralatan tersebut.

Klik link di bawah untuk mengetahui AKSESORI BREASTPUMP YANG DIJUAL

Klik DiSini ———–>  Aksesori Breastpump

Jika Mommy ada sebarang pertanyaan? Jemput whasapp kami di Sini—> KLIK SINI.

“Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”
 [ SHOPPING] BREASTPUMP ] [ BREASTPUMP SPARE PART ] [ CARSEAT ]

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *