PENYUSUAN IBU DAN PERASAAN SI BAPA, APA KAITANNYA?

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

‘BONDING’ ANTARA BAPA DAN SI MANJA ADALAH SANGAT PENTING DALAM PERKEMBANGAN SI MANJA.

PENYUSUAN IBU DAN PERASAAN SI BAPA, APA KAITANNYA?

PENYUSUAN IBU DAN PERASAAN SI BAPA, APA KAITANNYA?

Penyusuan susu ibu sering kali dipikirkan oleh seorang lelaki bergelar bapa. Itu mungkin sebahagian daripada perasaan bapa yang baru sahaja mendapat anak terutama anak pertama. Sekiranya dahulu perhatian isterinya tertumpu sepenuhnya kepada suami, namun selepas mendapat zuriat, perhatian itu bertukar arah. Bayi kecil yang kadang-kadang sangat menuntut perhatian ini, seolah-olah menjadi persaingan kepada suami dalam mendapatkan perhatian isteri. Sesetengah suami mungkin berasa diketepikan.

* Bapa mungkin merasakan tiada peluang bagi mengenali bayinya dengan lebih dekat. Bapa tidak berpeluang memberi susu dengan botol, maka tertutuplah peluang mahu bermesra dengan bayinya.

* Itu adalah tidak benar. Bermesra dengan bayi tidak bermakna hanya merberi bayi minum susu botol. Ada banyak cara bagi bapa mengeratkan hubungan dengan bayinya.

* Komunikasi suami dan isteri perlu telus terutama pada waktu-waktu sensitif seperti ini. Naluri keibuan sangat tinggi selepas wanita melahirkan, dan perasaan mahu menyentuh serta memberi perhatian kepada ayahnya sedang berada di kemuncak.

* Maha suci Allah yang sudah mengatur sedemikian rupa supaya kesinambungan zuriat manusia bererusan. Bayangan sekiranya ibu tiada naluri keibuan yang kuat, maka tidak mustahil bayi baru lahir tidak diendahkan malah mungkin didera.

* Perhatian tidak berbelah bahagi daripada ibu kepada anaknya tidak bermakna kasih sayang isteri kepada suaminya juga berkurangan

*  Isteri juga sangat memerlukan sokongan dan perhatian suami pada waktu ini. Cuma suami perlu memberi sedikit ruang dan masa kepada ibu bagi meraikan fitrah keibuannya.

* Perhatian isteri pasti kembali kepada suaminya apabila tiba masany. Sekiranya suami seorang yang prihatin, menyokong, dan memberi sepenuh kasih sayang kepada isterinya, perhatian isteri kepada suami pasti kembali dengan lebih cepat.

KAITAN PENYUSUAN SUSU IBU DAN PERASAAN SI BAPA

Bagaimanakah perasaan kasih sayang bapa dapat terbentuk kepada anaknya walaupun lelaki tidak pernah hamil dan menyusukan?

*Ada yang berpendapat naluri keibubapaan dapat dipupuk dan bapa dapat memilih sama ada menjadi bapa yang baik ataupun tidak tanpa bantuan secara biologi.

*Namun begitu, kajian kepada haiwan membuktikan hormon oksitiosin dan prolaktin memainkan peranan penting dalam proses menjadi bapa yang baik.

*Sekumpulan penyelidik dari Universiti of Yales mengambil paras hormon oksitosin bapa yang mendapat anak pertama, pada tempoh enam minggu dan enam bulan selepas kelahiran bayi.

*Mereka mendapati paras hormon oksitosin pada bapa tidak banyak bezanya daripada paras para ibu.

Walaupun bapa tidak hamil dan menyusukan anak, hormon oksitosin mereka tetap tinngi. Kajian ini membuktikan perasaan kebapaan juga dibantu oleh hormon-hormon, sama seperti ibu.

Klik link di bawah untuk membeli Set Berpantang Tanamera

—>> SET BERPANTANG TANAMERA

Nak survey carseat? Masih pening2?  Jemput whasapp kami di —> Klik Sini

Kami bantu mommy dan daddy memilih carseat yang sesuai untuk anak tersayang.

 “Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice