8 TIPS PILIH BREAST PUMP YANG SANGAT BERGUNA.

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

8 TIPS PILIH BREAST PUMP YANG SANGAT BERGUNA.

#8 TIPS PILIH BREAST PUMP YANG SANGAT BERGUNA

Adakah anda memerlukan pam susu elektrik? Double Pump? Single Pump? Sebelum menyewa atau membeli, tanyakan kepada diri anda soalan-soalan ini.

Ramai ibu yang menyusu menganggap pam susu sama pentingnya dengan tempat duduk kereta dan tisu bayi. Sama ada anda akan kembali bekerja atau anda hanya mahu fleksibiliti yang ditawarkan oleh pam susu, anda mempunyai banyak pilihan. Inilah bantuan untuk menentukan jenis pam susu yang terbaik untuk anda.

Tips pemilihan susu ibu

#1 Berapa kerap anda akan menggunakan pam susu?

Sekiranya anda hanya akan menjauhkan diri dari bayi hanya sekali-sekala dan bekalan susu anda betul, pam tangan sederhana mungkin yang anda perlukan. Letakkan corong pada payudara anda dan tekan pemegangnya untuk mengekspresikan susu. Sekiranya anda kembali bekerja sepenuh masa atau anda akan menjauhkan diri dari bayi anda selama lebih dari beberapa jam sehari, pam elektrik adalah pilihan yang lebih baik.

Pertimbangkan untuk menunggu pam sehingga selepas bayi anda dilahirkan, ketika anda mungkin lebih tahu bagaimana anda akan menggunakannya.

#2 Adakah anda perlu mengepam secepat mungkin?

Sesi mengepam biasa berlangsung selama 10 hingga 15 minit payudara. Sekiranya anda mengepam di tempat kerja atau dalam situasi lain yang tidak betul, anda mungkin ingin melabur dalam pam susu elektrik yang membolehkan anda mengepam kedua-dua payudara sekaligus. Pam susu ibu membantu merangsang pengeluaran susu sambil mengurangkan masa mengepam sebanyak separuh.

#3 Adakah anda memerlukan pilihan pam manual?

Pam susu manual membolehkan anda bekerja atau melakukan perkara lain semasa mengepam. Terdapat juga pam susu yang boleh dipakai dan diletakkan di dalam bra anda dan membolehkan anda mengepam secara berhati-hati.

#4 Berapa banyak yang anda mampu belanjakan di pam?

Anda boleh membeli pam susu dari kedai bekalan perubatan dan kebanyakan kedai ubat dan kedai bayi, serta banyak kedai serbaneka dan peruncit dalam talian. Sekiranya anda membeli pam susu secara dalam talian, pastikan untuk membelinya dari syarikat terkenal.

Pam elektrik biasanya lebih mahal daripada model manual. Kerana terdapat sedikit risiko pencemaran, jangan meminjam atau membeli pam susu penggunaan peribadi terpakai.

Anda mungkin juga mempertimbangkan untuk menyewa pam susu elektrik peringkat hospital dari hospital atau kedai bekalan perubatan – terutamanya jika anda mengepam susu semasa bayi anda dimasukkan ke hospital atau anda memilih untuk memberi susu kepada bayi anda daripada menyusu bayi anda . Sekiranya anda menyewa pam, anda perlu membeli peralatan corong yang lengkap (pumping kit).

Sebilangan besar rancangan insurans kesihatan merangkumi kos membeli atau menyewa pam susu.

#5 Adakah pam mudah dipasang dan diangkut?

Sekiranya pam susu sukar dipasang, terlepas atau dibersihkan, ia pasti akan membuat anda kecewa – yang boleh mengurangkan semangat anda untuk mengepam. Pastikan anda mengeluarkan bahagian pam yang bersentuhan dengan kulit atau susu anda untuk dibersihkan setelah digunakan.

Sekiranya anda menggunakan pam untuk bekerja setiap hari atau selalu dengan pam, cari model ringan. Beberapa pam susu terdapat dalam beg pembawa dengan bahagian ‘cooler’ untuk menyimpan susu ekspres.

Juga di ingatkan tahap kebisingan. Beberapa model elektrik lebih senyap daripada yang lain. Sekiranya penting untuk berhati-hati, pastikan tahap kebisingan pam boleh diterima.

#6 Adakah penyedut boleh laras?

Apa yang selesa untuk anda mungkin tidak selesa untuk orang lain. Sekiranya anda memilih pam elektrik, pilih pam yang membolehkan anda mengawal tahap penyedutan dan kelajuan mengepam.

#7 Adakah pemilihan corong dengan ukuran yang betul?

Corong payudara adalah cawan berbentuk cup yang sesuai di atas payudara dan puting anda. Sekiranya anda bimbang bahawa pelindung payudara standard terlalu kecil, tanyakan kepada pengeluar individu mengenai pilihan lain. Perisai yang lebih besar atau pengganti sering ada. Sekiranya anda ingin mengepam kedua-dua payudara sekaligus, pastikan pam dilengkapi dengan dua pelindung payudara.

#8 Bagaimana jika tiada bekalan elektrik?

Pam elektrik perlu dipasang. Sekiranya soket tidak dapat diakses atau kuasa gagal, anda memerlukan pek bateri yang boleh dicas semula. Sekiranya berlaku kecemasan, anda mungkin mahu menyimpan pam manual.

Sekiranya anda tidak pasti jenis pam susu mana yang terbaik untuk anda, minta bantuan. Seorang perunding laktasi dapat membantu anda membuat pilihan terbaik – dan menawarkan sokongan ketika anda mula menggunakan pam susu atau jika anda menghadapi masalah. Sekiranya anda belum bekerja dengan perunding laktasi, minta rujukan dari doktor anda, bidan jururawat yang disahkan atau doktor bayi anda, atau hubungi bahagian kebidanan di hospital tempatan.

Klik link di bawah untuk membeli Set Berpantang Tanamera

—>> SET BERPANTANG TANAMERA

Nak survey carseat? Masih pening2?  Jemput whasapp kami di —> Klik Sini

Kami bantu mommy dan daddy memilih carseat yang sesuai untuk anak tersayang.

 “Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice