6 TIPS PEMILIHAN CAR SEAT BAGI IBU BAPA BARU

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

6 TIPS PEMILIHAN CAR SEAT BAGI IBU BAPA BARU

#6 TIPS PEMILIHAN CAR SEAT BAGI IBU BAPA BARU

‘Car Seat’ adalah salah satu pembelian terpenting yang akan anda buat untuk anak anda, jadi pastikan anda meluangkan masa untuk memilih car seat yang sesuai untuk anak anda. Semua car seat di pasaran Malaysia diuji dan diluluskan, tetapi mana yang terbaik untuk anak anda berdasarkan bajet anda?

Sebagai ibu bapa, penting untuk anda memilih car seat yang sesuai dengan anak anda tetapi juga sesuai dengan kereta anda. Kami di Mothers First Choice selalu mengesyorkan agar anda menguji car seat di dalam kereta dan anak di car seat sebelum membeli.

#1 Pilih car seat yang diuji dan diluluskan

Car Seat boleh diuji dan diluluskan di bawah dua peraturan yang berbeza: ECE R44 dan UNR 129-Size. Sebagai ibu bapa, penting untuk anda memilih car seat yang diuji mengikut salah satu daripadanya. Car Seat yang diluluskan menurut ECE R44 telah diuji baik dalam perlanggaran menghadap ke depan dan belakang sementara Car Seat yang disetujui oleh UNR 129 juga telah diuji untuk kesan sampingan. Tempat duduk keselamatan kanak-kanak yang diluluskan mengikut UNR 129 telah melepasi syarat set maksimum dan terkini.

#2 Pastikan anda memilih car seat yang betul untuk usia dan ketinggian anak anda

Car Seat dibahagikan kepada tiga kumpulan: Infant Baby Carrier, Car Seat dan Booster Car Seat Highback. Ini adalah mengikut usia dan panjang anak anda bagi menentukan kumpulan mana yang akan dipilih.

Langkah 1, Infant Baby Carrier: Kumpulan ini untuk bayi yang baru lahir hingga berumur kira-kira 12 bulan, ditambah atau tolak beberapa bulan bergantung pada ketinggian. Sebagai ibu bapa anda mesti beralih ke langkah seterusnya apabila titik paling atas kepala anak mencapai titik tertinggi di tempat duduk kereta dan ketika bayi dapat memegang kepalanya dengan stabil.

Langkah 2, Car Seat : Langkah seterusnya adalah Car Seat kanak-kanak. Menurut peraturan UNr 129, kanak-kanak mesti menghadap ke belakang sekurang-kurangnya 15 bulan tetapi kami di Mothers First Choice mengesyorkan sekurang-kurangnya 4 tahun, lebih baik lebih lama. Beberapa tempat duduk dalam kumpulan ini boleh menghadap ke belakang atau menghadap ke depan, apabila tiba waktunya. Anak anda telah melepasi tempat duduk ketika titik paling atas, telinga anak mencapai titik tertinggi di bahagian kepala tempat duduk pada penyesuaian maksimum.

Langkah 3,Booster Car seat Highback : Langkah terakhir, kumpulan ketiga, adalah tempat duduk booster Highback. Ini adalah tempat duduk kereta yang paling lama akan digunakan oleh anak anda. Secara undang-undang, anak anda harus duduk di tempat duduk kereta yang diluluskan sekurang-kurangnya 135 cm atau 12 tahun mana yang paling cepat.

Tips Pemilihan Car Seat

#3 Pemasangan car seat mudah dan selamat

Periksa terlebih dahulu jika anda mempunyai Isofix di dalam kereta anda. Isofix adalah cincin logam kecil di bahagian belakang tempat duduk kenderaan untuk menghubungkan Car Seat isofix. Menggunakan pelekapan isofix cepat dan mudah dengan petunjuk yang jelas menunjukkan apabila car seat atau ‘base car seat’ dipasang dengan betul dan mustahil melakukannya dengan tidak betul.

#4 Pilih car seat yang sesuai untuk sepanjang masa penggunaan

Pastikan car seat memberikan keselamatan dan keselesaan kepada anak anda sepanjang tempoh penggunaan.Car Seat yang membesar bersama anak dalam beberapa langkah adalah yang terbaik. Ciri-ciri yang perlu dicari termasuk, ruang untuk kaki, ketinggian yang dapat disesuaikan, kedudukan berbaring yang dapat disesuaikan dan perlindungan kesan sampingan yang dapat disesuaikan.

#5 Perlindungan kesan sampingan sangat penting.

25-30% impak adalah kesan sampingan sehingga memaksimumkan perlindungan di kawasan car seat ini sangat penting dan kini menjadi sebahagian dari Peraturan R129 PBB yang baru masuk.

#6 Banyak ruang kaki – penggunaan lebih lama

Salah satu sebab yang paling biasa bahawa ibu bapa memilih anak mereka memandang ke hadapan (front facing) terlalu awal adalah kekurangan ruang kaki. Car Seat yang menawarkan lebih banyak ruang untuk kaki kanak-kanak bermaksud ia akan digunakan lebih lama. Car seat dengan ruang kaki yang boleh disesuaikan menjimatkan ruang ketika kanak-kanak kecil dan menawarkan lebih banyak ruang kaki ketika anak membesar.

Klik link di bawah untuk membuat pilihan car seat bagi si manja anda

—>> LIST OF CAR SEAT

Nak survey carseat? Masih pening2?  Jemput whasapp kami di —> Klik Sini

Kami bantu mommy dan daddy memilih carseat yang sesuai untuk anak tersayang.

 “Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”

SHOPPING ] [ BREAST PUMP ] [ PUMP SPARE PART ] [ ABOUT US ]

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice