CRACKED NIPPLES? 4 CARA MUDAH DAN TERBUKTI BERKESAN!!!

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

CRACKED NIPPLES? 4 CARA MUDAH DAN TERBUKTI BERKESAN!!!

CRACKED NIPPLES? #4 CARA MUDAH DAN TERBUKTI BERKESAN!!!

Puting yang luka adalah keadaan tidak selesa yang sering dialami oleh mommy baru, ketika belajar cara menyusukan bayi. Mari kita perhatikan masalah ini secara terperinci, penyebabnya, dan bagaimana menyembuhkan puting yang retak.

Apa yang menyebabkan puting payudara mommy luka?

Walaupun mempunyai puting yang luka biasanya dikaitkan dengan ibu yang menyusu, ada perkara lain yang boleh menyebabkan keadaan tersebut.

Mengapa puting payudara selalu luka?

Puting luka disebabkan oleh menyusu.

Puting yang luka adalah masalah selepas bersalin yang biasa berlaku pada mommy yang baru. Walaupun mereka sering berlaku akibat penyusuan, penyusuan dengan sendirinya bukanlah proses yang menyakitkan dengan teknik yang betul. Berikut adalah beberapa sebab biasa mengapa mommy yang menyusu boleh mengalami kesakitan pada puting:

Penghisapan yang tidak betul.

Penghisapan yang tidak betul adalah salah satu penyebab utama puting luka. Apabila pelekapan mulut bayi dengan payudara mommy sempurna, puting bersentuhan dengan bahagian belakang mulut bayi, yang disebut lelangit lembut. Kawasan ini lembut dan tidak melukakan puting. Namun, dengan penghispan yang tidak betul, puting menggosok pada lelangit keras, menyebabkan geseran dan kerengsaan.

Thrush: Bayi yang baru lahir sering menderita sariawan, jangkitan pada mulut, sejurus selepas kelahiran. Hal Ini boleh diturunkan dari bayi ke ibu semasa menyusu, menyebabkan sakit dan puting merekah.

Kekeliruan puting susu: Sekiranya anda menyusu dan juga penyusuan botol, ini boleh menyebabkan kekeliruan puting pada bayi. Teknik untuk menarik susu dalam kedua kaedah adalah berbeza, satu fokus utama pada lidah (botol) dan yang lain fokus pada mulut (payudara). Bayi mungkin keliru dan menggunakan teknik yang salah semasa mengisap, menyebabkan puting luka.

Penggunaan pam payudara yang salah: Puting yang luka juga boleh disebabkan oleh tidak menggunakan pam payudara dengan betul. Sekiranya tahap penghisap terlalu tinggi, tekanan boleh merosakkan puting mommy. Gunakan corong pump payudara yang sesuai. Sebaiknya berbincang dengan perunding penyusuan profesional untuk mencari pam yang sesuai dengan saiz dan bentuk payudara anda.

Puting luka disebabkan oleh tidak menyusukan bayi.

Kemungkinan puting luka walaupun mommy tidak menyusukan bayi. Ketahui lebih lanjut mengenai kemungkinan sebab mengapa ia berlaku kepada anda:

Ekzema puting: Keadaan ini menyebabkan kulit gatal, bersisik, teruk di sekitar areola anda. Ia boleh disebabkan oleh alahan dari kain, deterjen, sabun, atau losyen tertentu. Ekzema puting biasanya sembuh setelah anda menemui dan menghilangkan punca alahan.

Alahan atau trauma : Puting yang retak juga boleh disebabkan oleh gosokan yang kuat, seperti ketika memakai bra sukan yang tidak sesuai. Kecederaan atau tusukan puting payudara yang belum sembuh juga boleh menyebabkan merekah.

Jangkitan bakteria atau kulat: Jangkitan bakteria dan kulat yang mendasari seperti ‘staph’ atau ‘yeast’ juga boleh menyebabkan puting sakit dan luka.

Penyakit Paget’s: Ini adalah keadaan yang jarang berlaku yang disebabkan oleh barah payudara invasif atau barah bukan invasif yang dikenali sebagai  ductal carcinoma in situ. Penyakit Paget’s mempengaruhi kulit di sekitar puting susu dan boleh menyebabkan puting gatal, retak, dan rata, bersama dengan keputihan atau berdarah.

Cracked Nipples Tender Care Lanonin

Cara menyembuhkan puting yang luka

Mommy boleh merawat kebanyakan kes puting yang luka dengan mengikuti beberapa ubat semula jadi. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor anda sekiranya kesakitan berterusan dan puting anda gatal dan mengeluarkan cairan. Ini mungkin merupakan petanda jangkitan payudara fungus atau bakteria, dan anda mungkin mendapat bantuan perubatan sekiranya berlaku.

#1 Gunakan susu anda untuk sembuh

Satu kajian mendapati bahawa menggosok susu ibu mommy sendiri pada puting yangcluka boleh menyebabkan penyembuhan lebih cepat daripada menggunakan cream lanolin. Sapukan beberapa titik susu segar di puting mommy dan biarkan sehingga kering. Jangan mencuba ubat ini sekiranya terdapat jangkitan sariawan, kerana kulat tumbuh subur pada susu manusia.

#2 Biarkan bayi melekap dengan sendiri ketika menyusu

Sekiranya teknik penyusuan anda menyebabkan anda sakit, mungkin kerana penghisapan yang tidak betul. Membiarkan bayi melekap dengan sendiri mungkin sangat membantu. Bayi adalah manusia yang dilahirkan dengan refleks yang diperlukan untuk melekap secara semula jadi. Biarkan bayi anda menyesuaikan dagu, leher, dan kepala dengan cara yang selesa bagi mereka. Anda mungkin mendapati bahawa apabila bayi menyusu dengan betul, penyusuan susu ibu tidak menyakitkan dan tidak akan menyebabkan puting luka.

#3 Cuba kedudukan menyusu yang berbeza

Untuk mengelakkan luka puting menjadi lebih teruk, cubalah posisi menyusu yang berbeza untuk mencari kedudukan yang sesuai untuk anda. Puting susu terdapat dalam pelbagai saiz dan bentuk, dan kedudukan menyusu yang sempurna mungkin berbeza untuk anda. Mencari bantuan perunding laktasi untuk membantu anda dalam proses mungkin juga merupakan idea yang baik.

#4 Kenakan puting anda ke udara

Anda dapat mempercepat proses penyembuhan dengan mengekspos puting anda ke udara selama mungkin. Menyiarkan puting anda setiap kali anda tidak menyusu akan memberi mereka masa untuk sembuh. Ia juga mencegah sesuatu daripada menggosok, menyebabkan luka teruk lagi

Rawatan yang perlu di elakkan

Rakan dan keluarga sering kali disarankan memberi cadangan “penyelesaian” yang sebenarnya boleh memburukkan lagi keadaan. Pastikan anda mengelakkan kaedah ini, kerana boleh menyebabkan kerosakan pada puting yang luka.

Uncang teh yang basah: Walaupun meletakkan uncang teh yang basah di puting anda mungkin kelihatan seperti teknik menenangkan, ia dapat memperburuk puting yang luka. Teh mempunyai kesan astringen dan dapat mengeringkan kulit anda lebih banyak lagi. Masukkan air suam untuk menenangkan tempat yang terjejas.

Cream yang tidak 100% lanolin atau tidak dapat dimakan: Krim yang bukan 100% lanolin dapat menyekat bekalan udara ke puting susu. Ini dapat melambatkan proses penyembuhan. Elakkan menggunakan krim puting yang tidak boleh dimakan, kerana ini boleh membahayakan bayi anda jika tertelan semasa menyusu.

Memiliki puting yang luka adalah keadaan biasa pada ibu yang menyusukan bayi, tetapi ia juga boleh berlaku pada hampir semua orang. Puting yang luka boleh kering, merah, dan sakit ketika disentuh. Beberapa rawatan mudah dapat membantu anda pulih dari masalah selepas bersalin yang biasa ini. Sekiranya puting anda gatal atau mengeluarkan cairan, ini mungkin merupakan tanda jangkitan. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan dan menolak perkara yang serius.

Klik link di bawah untuk membuat pilihan car seat bagi si manja anda

—>> LIST OF CAR SEAT

Nak survey carseat? Masih pening2?  Jemput whasapp kami di —> Klik Sini

Kami bantu mommy dan daddy memilih carseat yang sesuai untuk anak tersayang.

 “Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”

SHOPPING ] [ BREAST PUMP ] [ PUMP SPARE PART ] [ ABOUT US ]

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice