Awas Jika Anda Suka Menengking Anak !

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

Awas Jika Anda Suka Menengking Anak !

Artikel pada kali ini berkait rapat dengan kehidupan seharian ibu bapa dan anak-anak. Mommy dengan Daddy dekat luar sana garang tak dengan anak-anak ? Selalu tak tengking-tengking anak bila dia buat salah ? Garang tak semestinya perlu menengking anak-anak, jika anak ada buat salah tegur mereka dengan penuh hemah kerana mereka kan masih kecil lagi baru mengenal dunia jadi sebagai ibu bapa kita berperanan untuk mengajar mereka tapi bukan dengan cara menengking ye.

Tahu tak jika kita sering menengking anak-anak ia akan mempengaruhi emosi mereka. Perkembangan otak anak-anak akan menjadi perlahan apabila selalu ditengking disebabkan persekitaran yang tegang membuatkan mereka hilang keupayaan untuk berfikir dan bertindak serta sukar membuat pilihan. Lama-kelamaan perkara ini akan menjadi lebih parah kerana boleh mengakibatkan anak mengalami konflik identiti serta fasa awal depressi.

Sebagai ibu bapa, anda perlu tahu beza antara marah, panas baran, tengking mahupun tegas. Mari kita lihat perbezaannya. Jika anda seorang yang pemarah anda mungkin suka pendam dan diam dan mengekspresikan perasaan itu dengan emosi merajuk.

Seseorang yang panas baran pula biasanya suka menengking. Tegas pula merupakan satu sifat yang bukan pemarah, bukan penengking dan tidak semestinya garang kerana ia merupakan satu pendirian dalam diri dan tiada kaitan dengan emosi. Ketegasan ni biasanya sinonim dengan berani.

Oleh itu pilihlah anda ingin menjadi ibu bapa yang bagaimana kepada anak-anak anda.

 

Pernah dengar tak orang cakap “Didik anak 7 tahun pertama sebagai raja”.  Hal ini kerana otak belah kanan manusia bergerak pada seawal usia 7 tahun pertama .

Jadi sesuailah untuk anda mengajar anak-anak mengenal emosi pada usia ini supaya pada masa hadapan mereka dapat menyeimbangkan kawalan emosi. Seperti yang kita ketahui, emosi adalah sumber kekuatan jiwa manusia. Apabila jiwa kita kuat badan pun sihat.

Selain itu, otak kanan juga mempunyai daya imaginasi yang amat tinggi. Jadi ingatlah parents dekat luar sana ye jangan tengking anak inikan pula naik tangan kepada anak, nak nak lagi kalau mereka masih kecil kerana ia boleh memberi kesan kepada emosi, tahap pemikiran dan daya tindakan mereka.

Semoga perkongsian artikel ini dapat membantu ibu bapa di luar sana untuk lebih berhemah dalam menegur dan mendidik anak-anak. Jadilah ibu bapa yang terbaik untuk anak-anak anda.

Klik link di bawah untuk membuat pilihan barang keperluan bagi si manja anda

–>> BARANG KEPERLUAN BAYI

Nak survey barang bayi? Masih pening2?  Jemput whasapp kami di —> Klik Sini

Kami bantu mommy dan daddy memilih barang bayi yang sesuai untuk anak tersayang.

 “Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”

SHOPPING ] [ BREAST PUMP ] [ PUMP SPARE PART ] [ ABOUT US ]

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice