Bayi kolik? Ikuti petua ini untuk mengelakkan bayi kolik

#1 Pegang bayi anda secara menegak (setakat yang boleh) semasa penyusuan.

Jika anda sedang menyusu badan, ia mungkin membantu untuk membolehkan bayi anda menyusu pada satu payudara sehingga ia hampir kosong sebelum menukar ke bahagian satu lagi. Ini membekalkan bayi anda dengan hindmilk yang diperkaya dan berlemak, berpotensi untuk lebih memuaskan daripada foremilk yang sedikit dan mendahagakan yang hadir pada awal penyusuan.

#2 Pertimbangkan untuk mengubah diet para ibu jika menyusu badan.

Diet ibu menyusu badan mungkin tidak memainkan peranan dalam simptom kolik bayi. Walau bagaimanapun, dalam keluarga yang mempunyai sejarah alahan, mengeluarkan alergen yang berpotensi dari diet anda mungkin boleh mengesan alergi makanan yang tidak diketahui pada bayi anda. Jika anda menyusu badan, doktor mungkin mencadangkan supaya anda cuba untuk menghindari makanan yang mungkin menyebabkan alahan, seperti tenusu, kacang tanah, kacang pokok, gandum, soya dan ikan, selama dua minggu untuk melihat apakah simptom bayi anda bertambah baik.

#3 Tukar susu formula bayi

Sama seperti penyusuan susu ibu, susu formula bayi anda berkemungkinan tidak menyebabkan simptom-simptom mereka. Tetapi, bertukar kepada sejenis formula yang dipanggil susu formula hidrolyzate mungkin boleh membuat perbezaan jika bayi anda alah kepada susu lembu atau tidak toleransi kepada susu.

#4 Tukar botol susu

Terdapat pelbagai jenis botol dan puting yang boleh dipilih. Mencuba jenis botol atau puting susu yang berbeza-beza boleh membantu mengurangkan sedikit daripada simptom kolik bayi anda. Botol yang mempunyai beg yang boleh diguna semula dan dilipat mungkin boleh mengurangkan jumlah udara yang ditelan bayi anda.

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.