Apakah risiko peningkatan bayi kolik? Bagaimanakah mereka dirawat?

Bayi anda mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk keadaan ini (kolik) jika anda mengalami keadaan berikut:

Ibu-ibu bayi yang merokok semasa mengandung atau selepas bersalin mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami kolik. Banyak teori lain tentang apa yang membuatkan bayi anda lebih mudah terdedah kepada kolik yang telah dicadangkan, tetapi tidak ada yang terbukti. Sebagai contoh:

  • Kolik tidak akan berlaku dengan lebih kerap dalam kalangan bayi yang sulung atau bayi yang diberi minum susu formula.
  • Diet ibu yang menyusukan bayi berkemungkinan tidak mencetuskan kolik.
  • Anak perempuan dan anak lelaki, tidak kira apa susunan kelahiran mereka atau bagaimana mereka diberi makan, mereka mengalami kolik dalam jumlah yang sama.

Bagaimana pesakit kolik dirawat?

Kolik boleh baik dengan sendiri, selalunya pada umur tiga bulan. Walau bagaimanapun, tiada rawatan yang terbukti dan rawatan tertentu yang secara konsisten boleh membantu setiap bayi. Sesetengah pilihan rawatan mungkin disyorkan termasuk:

  • Ubat bantuan melegakan gas: Ubat-ubatan ini umumnya dianggap selamat, kecuali bagi bayi-bayi yang perlu mengambil ubat penggantian tiroid.
  • Probiotik: Probiotik adalah bahan yang membantu mengekalkan keseimbangan semula jadi bakteria “baik” dalam saluran penghadaman. Salah satu yang khususnya, dipanggil Lactobacillus reuteri, menurunkan simptom kolik dengan ketara. Tetapi, hasil kajian telah bercampur. Ada yang menunjukkan manfaat, sementara yang lain tidak menemui apa-apa. Secara keseluruhan, pakar tidak merasakan terdapat bukti yang cukup untuk mengesyorkan penggunaan probiotik untuk merawat kolik pada masa sekarang.

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.