Kenali Gejala Influenza

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

Kenali Gejala Influenza

Posting di atas merupakan perkongsian seorang ibu yang menceritakan ketika anaknya mengalami simptom-simptom terkena jangkitan Influenza A. Virus Influenza tidak lazim lagi di negara kita, beberapa tahun yang lalu pun negara kita sudah digemparkan dengan kes kanak- kanak yang dijangkiti Influenza A malah ada juga sehingga melibatkan kematian. Zaman sekarang ni memegang tittle ibu bapa merupakan satu perkara yang agak mencabar kerana ibu bapa perlu lebih alert dengan keadaan sekeliling kerana semakin banyak penyakit berbahaya yang boleh menjangkiti anak kecil anda. Oleh itu pentingnya memberikan suntikan vaksin kepada anak-anak supaya dapat melindungi mereka dari terkena penyakit- penyakit berbahaya sebegini. Kali ini kita akan membincangkan mengenai penyakit Influenza . Mungkin ramai ibu bapa yang pernah dengar tentang penyakit ini namun tak mustahil juga ada ibu bapa yang baru mengetahui tentang kewujudan penyakit ini. Perlu diketahui juga penyakit ini bukan sahaja menyerang kanak- kanak malahan ia juga boleh menyerang wanita hamil, warga emas dan mereka yang mempunyai penyakit kronik.

Apa itu Influenza?

Influenza merupakan jangkitan hidung, tekak dan paru-paru disbabkan oleh virus influenza yang mudah berjangkit.  Influenza juga terbahagi kepada beberapa jenis iaitu :

Ramai ibu bapa yang masih keliru untuk membezakan tanda-tanda Influenza dengan demam selsema. Virus penyebab selsema dan virus penyebab influenza merupakan virus yang berbeza. Tanda- tandanya mungkin sedikit sama namun yang membezakan virus penyebab selsema dengan virus influenza ialah ia berlaku dengan cepat dan boleh memberi kesan yang teruk kepada mereka yang telah dijangkiti virus ini.  Jadi apakah tanda-tanda influenza yang perlu ibu bapa tahu.

 

  • Demam panas yang berlarutan
  • Sukar bernafas atau nafas pendek
  • Kulit bertukar menjadi biru
  • Sukar minum air
  • Kelihatan keliru atau mengalami sawan
  • Mengalami simptom yang berulang
  • Mempunyai masalah perubatan (asma, talasemia, penyakit yang dirawat menggunakan steroid dan lain-lain

Sumber : theasianparent.com

Sekiranya anak- anak atau orang di sekeliling anda mengalami simptom-simptom seperti yang dinyatakan di atas segeralah bawa mereka berjumpa dengan doctor untuk mendapatkan rawatan yang sepatutnya.

Klik link di bawah untuk membuat pilihan car seat bagi si manja anda

—>> LIST OF CAR SEAT

Nak survey carseat? Masih pening2?  Jemput whasapp kami di —> Klik Sini

Kami bantu mommy dan daddy memilih carseat yang sesuai untuk anak tersayang.

 “Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”

SHOPPING ] [ BREAST PUMP ] [ PUMP SPARE PART ] [ ABOUT US ]

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice