Ketahui Tanda-Tanda Anda Hampir Bersalin

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

Ketahui Tanda-Tanda Anda Hampir Bersalin

Masih ramai antara kita keliru dan kurang mengetahui mengenai tanda-tanda jika sudah hampir ingin bersalin. Adakah ini hanya sakit biasa atau sakit sebenar? sakitnya bagaimana?Apakah tanda-tanda yang akan keluar ? dan sebagainya.

Tanda-tanda setiap wanita adalah berbeza malah setiap kelahiran juga berbeza.Contohnya untuk kelahiran anak pertama tandanya adalah turun darah, anak ke dua pula hanya sakit pada bahagian abdomen (perut) yang berterusan.

Untuk tanda awal kelahiran kita mungkin akan rasa seperti berikut:-

#Tanda-tanda bersalin 1 : Sakit Bahagian Abdomen 

Sakit bahagian abdomen ini lebih kepada rasa sengugut yang teruk, rasa sakit dari abdomen sehingga ke pinggang dan menyucuk2 di bahagian faraj.

#Tanda-tanda bersalin 2 : Darah

Ada sesetengah fasa kelahiran, pada permulaannya ada keluar darah/turun darah (lelehan mukus atau kecoklatan bersama darah),tidak kiralah walaupun setitik pada permulaanya.

#Tanda-tanda Bersalin 3 : Air Ketuban

Air ketuban anda pecah, ini berlaku dengan kontraksi yang semakin kerap. ramai yang keliru bagaimana rupanya air ketuban atau sama dengan air buangan kita? Lazimnya air ketuban ini jernih dan tidak berwarna.TAPI jika air ketuban sudah bercampur dengan najis janin, ia kelihatan berwarna kehijauan atau kecoklatan. Selain itu, ia tidak berbau seperti air kencing. Jika ketuban ini pecah, akan membasahi seluar anda seperti lelehan.Ada juga ibu-ibu yang air ketubannya bocor sedikit demi sedikit, ada setengahnya terus pecah banyak.

#Tanda-tanda Bersalin 4 : Kontraksi

Kontraksi yang berterusan dan consistent, sakitnya setiap 10 minit- 10 minit , 5 minit -5 minit. makin cepat jarak masa itu, makin hampir untuk bersalin nanti. lebih lama , lebih sakit , lebih cepat masa jarak kontraksi. kadang-kadang perut anda mengeras.
#Tanda-tanda Bersalin 5 : Bayi kurang bergerak

Mengikut kiraan kita, bermula jam 9 pagi sehingga 9 malam bayi kita perlu bergerak paling minimum 10 kali.jadi jangan abaikan pengiraan setiap hari ya ibu-ibu.Tapi jika dari pagi jam 9 sampai tengahari tiada pergerakan, sebaiknya anda ke klinik untuk pemeriksaan.

#Tanda-tanda Bersalin 6 : Pembuangan najis lebih mudah.

Tanda-tanda setiap kelahiran, berbeza-beza bukan ? jadi jangan pandang remeh jika kita mengalami cirit birit yang teruk atau kita terlampau kerap kencing.

Bila kita sudah alami tanda-tanda ini , jangan panik tetapi bertenang, tarik nafas perlahan-lahan dan hembus,teknik pernafasan yang betul juga amat membantu proses bersalin. Teruskan Berzikir dan Doa. amalkan zikir Ya Fattah 9 (niatkan untuk cepat bukaan) dan ayat ini :-

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice