“Susu ibu boleh dibuat losyen ? “

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

“Susu ibu boleh dibuat losyen ? “

Mommy sekalian,  susu ibu merupakan sesuatu yang amat berharga. Bila mommy dah pam susu banyak banyak tapi anak tak minum atau susu yang dipam tu tak habis jangan buang susu itu ! Mommy tahu tak susu tu kita boleh jadikan ia sebagai “Breast Milk Lotion”.  Jadi lepas ni kalau Mommy ada susu Mommy yang dah expired atau yang dah tak digunakan bolehlah simpan dan jadikan ianya lotion. Bahan-bahan yang diperlukan juga tak banyak dan senang je kalau Mommy nak try buat.

Antara bahan yang diperlukan untuk membuat Breast Milk Lotion adalah :

Cara-caranya ialah :

  1. Campurkan minyak biji anggur sebanyak 3.5 oz dan Beeswax (Lilin Lebah) sebanyak 1 tbs ke dalam mangkuk. Mommy jangan terlebih isi Beeswax ye. Ikut sukatan yang diberikan. Kemudian, letakkan mangkuk berisi Minyak Biji Anggur dan lilin lebah yang dah di sukat  tadi tu  ke dalam microwave selama  2 ½ minit.
  2. Dalam mangkuk yang berlainan, tambahkan 2 hingga 3 titik minyak beraroma kegemaran mommy ke dalam 3 oz susu ibu yang tak digunakan tu. Tapi minyak beraroma ni optional kalau mommy tak nak isi pun takpe sekadar untuk bagi bau wangi sahaja.
  3. Kemudian, keluarkan minyak biji anggur dan lilin lebah tadi dari microwave dan kacau/kepuk hingga sebati. Perlahan-lahan letakkan susu tadi ke dalam mangkuk yang berisi minyak anggur dan lilin lebah yang dah dikacau/kepuk tadi  dan kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
  4. Tuangkan ke semua bahan yang dah sebati tadi ke dalam bekas yang berpenutup.
  5. Letakkan bekas tersebut ke dalam peti selama 1 jam.

 

Sekarang, losyen anda sudah siap untuk dipakai! Untuk mengekalkan kesegaran losyen boleh simpannya ke dalam peti. Ketahanan nya juga lebih kurang 3 bulan.

( Sumber :  @milkymama1 )

 

Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada mommy sekalian.  Jadi lepasni jangan buang tau susu mommy yang dah expired atau tak guna tu ye .  Mommy jangan lupa cuba ye perkongsian ni dekat rumah !

 

Klik link di bawah untuk mengetahui AKSESORI BREASTPUMP YANG DIJUAL

Klik DiSini ———–>  Aksesori Breastpump

Jika Mommy ada sebarang pertanyaan? Jemput whasapp kami di Sini—> KLIK SINI.

“Hanya yang terbaik untuk bayi tersayang”
 [ SHOPPING] [ BREASTPUMP ] [ BREASTPUMP SPARE PART ] [ CARSEAT ]

 

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice