Cara Mengatasi Kaki Bengkak Saat Hamil

Kaki bengkak semasa hamil tidak semata-mata selalu timbul kerana penyakit preeclampsia. Apabila kaki bengkak semasa hamil disebabkan kerana respon tubuh yang normal terhadap kehamilan, anda boleh mencuba beberapa cara dibawah yang akan mendeskriminasikan mengenai cara mencegah dan mengatasi kaki bengkak semasa hamil. Mungkin ibu hamil tidak boleh sepenuhnya mencegah kaki bengkak semasa hamil, namun dapat mencegah agar tidak menjadi lebih parah.

?Makan makanan seimbang.
Kaki bengkak semasa hamil boleh dicegah dengan makanan yang seimbang. Ambil makanan yang mempunyai zat yang secukupnya yang terdiri daripada karbohidrat, protein, lemak, serat serta vitamin dan mineral yang cukup. Ibu hamil juga dinasihatkan juga untuk menjaga pemakanan harian agar kenaikan berat badan semasa hamil tidak terlalu drastik.

?Kurangkan Garam.
Banyak ibu hamil yang mengurangkan pengambilan garam saat hamil kerana takut terjadi kaki bengkak semasa hamil dan takut menaikkan tekanan darahnya. Ternyata pernyataan di atas hanyalah mitos. Kajian menyatakan bahawa tekanan darah tinggi pada ibu hamil tidak dipengaruhi oleh pengambilan garam yang masuk ke dalam tubuh. Jadi, ibu hamil tetap boleh makan makanan yang mengandungi garam, asal tidak berlebihan.

?Saderi, salad, epal dan Jeruk Buah.
Jenis makanan ini boleh membantu anda mengatasi kaki bengkak semasa hamil. Makanan di atas mempunyai fungsi membuang cecair yang berlebihan secara semulajadi dan tidak membahayakan tubuh serta dapat membantu mengurangkan bengkak di kaki.

?Rehat yang cukup.
Miliki waktu rehat yang cukup dan elakkan berdiri terlalu lama. Bila sedang duduk, cubalah meletakkan kaki anda sehingga berada di atas pinggang, contohnya dengan meletakkan kaki anda di bangku atau dinding. Jangan duduk dengan kaki disilangkan kerana akan menghalang aliran darah.

?Urutan Kaki
Mengurut kaki bengkak semasa hamil dapat membantu mengurangkan dan mengatasi bengkak. Caranya, urut kaki yang bengkak dengan mengarahkan urutan ke lutut. Urut dengan lembut dan jangan terlalu keras. Anda boleh menggunakan minyak kayu putih atau baby oil agar urutan terasa lebih selesa.

?Berenang
Bersenam bukan hanya penting untuk orang biasa, namun ia juga baik untuk ibu hamil. Sukan pilihan untuk mengurangkan kaki bengkak semasa hamil ialah berenang. Sukan ini akan menguatkan otot dan pembuluh darah kaki anda sehingga kaki dapat lebih baik menyalurkan dan mengepam cecair yang terkumpul ke jantung anda.

?Mengetahui punca kaki bengkak semasa hamil ialah perkara yang penting untuk menentukan sama ada penyebabnya normal atau merupakan tanda dari penyakit yang berbahaya. Membuat pemeriksaan keadaan kehamilan anda secara teratur akan membantu anda mengelakkan komplikasi dari penyakit yang tidak diingini. Segera juga kepada doktor bila anda menemui salah satu gejala penyakit preeclampsia atau eclampsia di atas. Bila kaki bengkak semasa hamil terjadi kerana suatu respon yang normal, maka anda boleh cuba cara – cara sederhana di atas untuk mengatasi atau mencegah pembengkakan kaki yang parah. Semoga artikel ini berguna untuk kesihatan kehamilan anda.

 

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Enter Mothers First Choice at Checkout for 5% Member Card! Dismiss