Masalah baby sembelit? Ketahui 7 jenis makanan yang perlu dielakkan

OPENED FROM 10.00 AM TO 9.00 PM

Masalah baby sembelit? Ketahui 7 jenis makanan yang perlu dielakkan

Masalah baby sembelit? Ketahui #7 jenis makanan yang perlu dielakkan

#1 BUBUR / NASI PUTIH

Macam tak percaya, makanan ruji kita ini boleh menyebabkan sembelit pada sesetengah baby, terutamanya yang baru mula makan. Berbanding beras perang, beras putih telah melalui proses di mana kulitnya yang kaya serat telah dibuang. Hal ini boleh menyebabkan bayi cenderung mengalami sembelit apabila diberi bubur nasi yang dibuat daripada nasi putih.

#2 SUSU & PRODUK TENUSU

Kadang-kadang mungkin ada yang baru nak bertukar kepada susu formula dan mengalami sembelit selepas mencubanya. Sebenarnya, baby dan kanak-kanak adalah antara golongan yang paling sensitif terhadap produk tenusu seperti susu UHT, yogurt dan keju dan termasuklah juga susu formula.

Dalam sebuah kajian yang dilaporkan menerusi Healthline.com, kanak-kanak berusia 1-12 tahun yang alah terhadap susu dan mengalami sembelit didapati kurang simptomnya setelah bertukar kepada susu berasaskan soya.

Apapun, ibu tak perlu terlalu risau sekiranya anak berusia 2 tahun ke atas tak mahu minum susu formula kerana anak anda sudah boleh mendapatkan sumber kalsium dan vitamin D dalam makanan seperti sayuran hijau, ayam, daging dan buah-buahan.

#3 ROTI PUTIH

Gluten adalah protein yang biasa ditemui pada makanan bergandum seperti roti, biskut dan kek. Sesetengah anak sensitif terhadap gluten dan akan mengalami sembelit selepas memakan makanan bergandum.

Bagi yang mengalami alahan yang kronik, mereka ini mungkin gluten intolerant atau mengalami sejenis kondisi yang dikenali sebagai celiac disease. Individu seperti ini perlu dirujuk kepada pakar kanak-kanak dan perlu mengamalkan diet yang bebas gluten.

#4 MINUMAN MANIS

Bila anak dah semakin besar, kadang-kadang mereka makin suka dengan minuman manis contohnya minuman coklat, air kotak atau air gas. Semua minuman ini bukan saja tinggi kandungan gula, tetapi ia juga boleh menjadi punca kepada masalah pencernaan.

Jadi seeloknya buatlah jus sendiri di rumah dengan mengehadkan pengambilan gula, terutamanya bagi anak kecil berusia 2 tahun ke bawah.

#5 BISKUT / MAKANAN BABY SEGERA

Biskut, bubur segera atau makanan jejari yang siap dipek memang cepat disediakan dan mudah dijadikan snek untuk kanak-kanak. Namun perlu diingat, makanan seperti ini cenderung memiliki kandungan gula yang tinggi dan boleh menjadi punca anak sembelit.

Sesetengah makanan segera seperti kentang goreng pula memiliki kandungan garam yang tinggi. Jika diambil berlebihan, tubuh terpaksa menyerap air daripada usus untuk mengimbangi lebihan garam dalam darah. Akibatnya, terjadilah sembelit yang akan menyukarkan proses pembuangan najis.

#6 PISANG

Nampak menyihatkan, tapi buah pisang ini adalah antara buah yang boleh menyebabkan baby sembelit apabila mencubanya buat pertama kali. Jadi cuba dulu dalam kuantiti yang kecil dan perhatikan keserasiannya dengan baby anda.

Antara pilihan buah yang dapat melawaskan adalah prune, pear dan plum. Ibu-ibu boleh cuba buah pear segar seperti singo pear sebab ia lebih mudah didapati di negara kita.

#7 COKLAT

Biasalah bila anak dah makin besar, mesti ada yang suka makan coklat. Sesetengah sumber mempercayai bahawa coklat adalah antara makanan yang paling mudah menyebabkan sembelit kerana kandungan lemaknya yang tinggi memperlahankan proses pencernaan.

Di samping itu, kafein di dalamnya boleh membuat sembelit menjadi lebih teruk terutamanya apabila ia diambil dalam keadaan kurang minum air.

Boleh dapatkan puri buah-buahan di kedai kami. Klik pada gambar untuk memilih lebih banyak variasi.

Leave a Comment

Breastfeeding Onestop Centre 

Contact

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice 

Privacy Policy 

Sign up here!

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Follow us

Copyright © 2023 Mothers First Choice